To tylko jedna z 6 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Projekt z przedmiotu
Modelowanie i optymalizacja w projektowaniu
Przedsiębiorstw
„Modelowanie i optymalizacja procesu
produkcyjnego w przedsiębiorstwie
TYMBARK-MWS Sp. z o.o. S.K.A.”
Przygotowali:
Kierunek: ZIP
II rok studiów II stopnia
1. Charakterystyka przedsiębiorstwa przemysłowego
Przedsiębiorstwo „TYMBARK-MWS Sp. z o.o. S.K.A.” ” z siedzibą w Tymbarku działa
na rynku krajowym od roku 1936. Podstawą działalności firmy jest sprzedaż napojów
niegazowanych. Od niedawna do asortymentu dołączyły również napoje gazowane. Obecnie
marka ” TYMBARK” pojawia się na czołowych pozycjach na polskim rynku, jako
najczęściej wybierany produkt. Swoim zasięgiem obejmuje wszystkie województwa.
2. Charakterystyka procesu produkcyjnego
Produkcja w firmie Tymbark ma formę potokową, gdzie zadania realizowane są w sposób
ciągły. Stanowiska produkcyjne rozmieszczone są blisko siebie, co wpływa na skrócenie
czasu produkcji. Wprowadzenie przez firmę całkowicie zautomatyzowanych linii
produkcyjnych pozwoliło na zminimalizowanie przerw, maksymalne wykorzystanie zasobów,
a także ograniczenia pracy człowieka głównie do kontroli maszyn. Produkcja rozpoczyna się
od przygotowania planów produkcyjnych, na podstawie, których dokonuje się odpowiednich
zakupów oraz utrzymuje optymalne stany magazynowe. Plany te sporządza dział sprzedaży
na podstawie zgłaszanych zamówień, a następnie dostarcza do kierownika ds. produkcji,
który wydaje odpowiednie polecenia danej zmianie odpowiedzialnej za obsługę linii
produkcyjnej.
Produkcja odbywa się na dwóch liniach produkcyjnych:
Linia nr 1 KHS-1
· Wydajność:
- 28 000 but./godz. dla butelek 1,5 L
- 24 000 but./godz. dla butelek 2,0 L
Linia nr 2 PROCOMAC
· Wydajność:
- 23 000 but./godz. dla butelek 0,5 L
- 22 000 but./godz. dla butelek 1,0 L
- 16 500 but./godz. dla butelek 1,5 L
- 13 500 but./godz. dla butelek 2,0 L
Twórcą linii produkcyjnej KHS jest niemiecki koncern. Jest to linia całkowicie
zautomatyzowana. Każdy etap produkcji, od momentu uzdatniania wody, aż po zjazd palety z
linii produkcyjnej, jest monitorowany i sterowany przez komputer. Wszystkie działania i
procesy połączone są w jeden sprawnie działający system komputerowy. Jeżeli w którymś
momencie do systemu dotrą nieprawidłowe informacje odnośnie receptury, zostanie wpisane
złe polecenie, nastąpi zmiana temperatury lub tez dojdzie do jakiejkolwiek awarii na ekranach
pojawia się komunikat o rodzaju błędu i konieczności jego natychmiastowego rozwiązania.
Problem na jednym etapie wstrzymuje cały proces produkcyjny.
Dzięki wprowadzeniu wspomagania komputerowego proces produkcyjny jest znacznie
sprawniejszy, uzyskuje się wysoką jakość produkowanych wyrobów, zredukowane zostały
pomyłki pracowników, a co najważniejsze ma się możliwość kontroli procesu w całości i
wglądu do każdego punktu produkcji z jednego panelu sterowania. Bardzo ważne jest to, że
linii produkcyjnej tego typu można używać do produkcji napojów o różnych wielkościach i
kształtach. I tak w przedsiębiorstwie
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)