Metody sterylizacji - omówienie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 539
Wyświetleń: 2079
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Metody sterylizacji - omówienie - strona 1  Metody sterylizacji - omówienie - strona 2  Metody sterylizacji - omówienie - strona 3

Fragment notatki:


Metody sterylizacji Sterylizacja  - (łac. sterylis - jałowy) - proces zabicia  drobnoustrojów (form wegetatywnych i przetrwalnikowych). Metody sterylizacji: a) fizyczne  –  vsterylizacja cieplna - sucha lub z parą wodną vsterylizacja promieniami UV vsterylizacja ultradźwiękami b) mechaniczne  (filtracja) c) chemiczne  (dezynfekcja) Sterylizacja cieplna-sucha: * wyżarzanie (ezy, igły, skalpele) * opalanie (brzeg probówki, bagietki) * suszenie (szkło laboratoryjne) 140oC - 2,5h, 170oC - 1,0h Sterylizacja  parą wodną: * gotowanie (strzykawki, instrumenty chirurgiczne) * autoklawowanie (pożywki) 0,7 atm. - 117oC; 1,0 atm. – 121oC; 3,0 atm - 134oC • jałowienie w aparacie Kocha (pożywki do 100oC). Pasteryzacja  - stosowana w celu zniszczenia form  wegetatywnych w płynnych środkach spożywczych (np. w mleku)  – niska: 63-65oC przez 30 min, wysoka: 72oC przez 15 sek., UHT  ( u ltra  h igh  t emperature): 130-150oC przez kilka sek. Tyndalizacja   -   pasteryzacja   frakcjonowana.   Niszczy   formy  wegetatywne   i   przetrwalnikowe   –   trzykrotna   pasteryzacja   w  odstępach 24h. Autoklaw  - hermetycznie zamknięty zbiornik stalowy  zaopatrzony w płaszcz grzejny, termometr ( T ), manometr ( M ) i  elektryczny system grzewczy. Czynnikiem wyjaławiającym w  autoklawie jest przegrzana nasycona para wodna pod  zwiększonym ciśnieniem, która umożliwia osiągnięcie  temperatury powyżej 100ºC. W aparacie gotująca woda  doprowadza do nadciśnienia parę wodną, która ulega nasyceniu po  zupełnym wyparciu powietrza. Manometr znajdujący się w  obudowie wskazuje wzrost ciśnienia po zamknięciu zaworu  odpowietrzającego  Aparat Kocha  - kocioł o podwójnym dnie, zamknięty pokrywą.  Służy do przeprowadzania procesu pasteryzacji, tyndalizacji lub  dezynfekcji za pomocą pary wodnej przy normalnym ciśnieniu w  temperaturze 100°C. Źródłem pary jest woda znajdująca się na  dnie kotła, podgrzewana przez system grzewczy. Sterylizacja UV  (długość fali 250nm) - uszkadza strukturę  kwasów nukleinowych - stosowana do sterylizacji pomieszczeń,  naczyń z tworzyw sztucznych i plastikowych. Ultradźwięki   -   fale   dźwiękowe   powyżej   20   tys.   Hz   -   metoda  oparta   na   zjawisku   kawitacji.   Polega   na   rozrywaniu   roztworu  przez   powstanie   w   nim   pęcherzyków   gazów,   co   prowadzi   do  mechanicznego rozerwania komórek od wewnątrz. Metodą tą nie  można zabić przetrwalników. Filtracja   –  np.   filtry   membranowe-z   pergaminu,   żelatyny,   błon  zwierzęcych. Przy filtracji często stosuje się podciśnienie. Dezynfekcja   - jest  to proces oczyszczania  powierzchni  stołów,  narzędzi   od   drobnoustrojów   zdolnych   wywołać   zakażenie   (nie 

(…)

…, chloraminy, jodyna (10% roztwór
jodu), 3% woda utleniona.
* sole metali ciężkich (głównie srebra i rtęci) - precypitacja i
inaktywacja białek.
* organiczne związki dezynfekujące:
- alkohole - denaturacja białek.
- fenole i krezole - wchodzą w reakcje ze ścianą komórkową
(niszczą formy wegetatywne bakterii i grzybów, na przetrwalniki
oddziaływają słabo). Przykłady: fenol, lizol, formaldehyd.
* detergenty…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz