Metale ciężkie w łańcuchu pokarmowym - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 651
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Metale ciężkie w łańcuchu pokarmowym - wykład - strona 1 Metale ciężkie w łańcuchu pokarmowym - wykład - strona 2

Fragment notatki:

METALE CI ĘŻKIE W ŁAŃCUCHU POKARMOWYM      Metale ci ężkie  to najprościej mówiąc te, których  gęstość d 5 g/cm3 . Należą  do nich mi ędzy innymi:  Fe, Cu, Zn, Pb, Hg, Cd, Cr, Se i inne . Niektóre z  metali ci ężkich spełniają niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu  ludzkiego organizmu, jak to wcze śniej wykazano.   Źródłem metali ciężkich  jest: garbarstwo, farbiarstwo, preparaty ochrony  ro ślin, przemysł tworzyw sztucznych i wyrobów  gumowych, celulozowo- papierniczy, nawozów sztucznych, elektrochemiczny,  ceramiczny, szklarski, cementowy, elektrociep łownie i koksownie, hutnictwo,  metalurgia.  Zagro żenie metalami ciężkimi (MC)  datuje się od początku  uprzemys łowienia, odkąd człowiek zaczął dla własnej wygody wykorzystywać  do uzyskania energii cieplnej i do nap ędu pojazdów kopaliny, które  spoczywa ły dotąd w formacjach geologicznych. Spalanie kopalin prowadzi do  zanieczyszczenia  środowiska atmosferycznego i z kolei do nieodwracalnego  ska żenia gleby.  W glebie bowiem metale ci ężkie  - w przeciwieństwie do substancji  organicznych -  nie ulegaj ą mikrobiologicznemu unieszkodliwianiu .  Mo żliwe jest tylko wiązanie niektórych toksycznych związków MC przez  korzystny uk ład buforowy. Lokalnie gleba może być zanieczyszczona przez  wysypywanie popio łu do ogródków miejskich, na drogi itp.   Metalami ci ężkimi, nie mającymi funkcji życiowych dla   ro ślin, zwierząt i człowieka są: ołów, kadm i rtęć . W ostatnich latach  dodatkowe zagro żenie dla gleby, roślin i człowieka stanowią  radioaktywne  pierwiastki , g łównie pluton (Pu 239/240), stront (90), cez (137) i jod. Ich  szkodliwo ść jest szczególna, z uwagi na długi czas połowicznego rozkładu,  który wynosi w przypadku strontu i cezu ok. 30 lat, natomiast plutonu do 24  tys. lat. Cz ęść MC może być  przez glebę   związana i nie pobierana przez  ro ślinę . Stopień związania i unicestwienia MC  zale ży głównie od pH roztworu glebowego.  Gleba zasadowa , obojętna i  bogata w  próchnicę  może związać znacznie więcej MC  w porównaniu z  kwa śną.  Pobieranie   MC przez rośliny  zależy od właściwości genetycznych  poszczególnych gatunków oraz ilości i formy chemicznej metali w glebie.  Pobieranie przez  ro śliny z gleby   ołowiu i chromu jest nieznaczne,  natomiast kadmu i cynku relatywnie wysokie.   Ograniczenie poboru jest trudne, ale do pewnych granic mo żliwe: podniesienie  pH gleby, zwi ększenie ilości próchnicy, głęboka orka, optymalne nawożenie, w  terenach zagro żonych nie należy uprawiać roślin konsumpcyjnych,  ograniczenie uprawy 

(…)

…,
ograniczenie uprawy gatunków roślin pobierających większe ilości MC,
stosowne przygotowanie żywności, zmierzające do zmniejszenia zawartości
MC poprzez mycie, obieranie, gotowanie itp.
Rośliny dwuliścienne pobierają zazwyczaj więcej MC niż jednoliścienne.
Niezależnie od gatunku istnieje bariera w korzeniach, umożliwiająca
ograniczenie przechodzenia MC do pędów, liści i owoców. Stwierdzono,
że w korzeniach…
… pobierających większe ilości MC,
stosowne przygotowanie żywności, zmierzające do zmniejszenia zawartości
MC poprzez mycie, obieranie, gotowanie itp.
Rośliny dwuliścienne pobierają zazwyczaj więcej MC niż jednoliścienne.
Niezależnie od gatunku istnieje bariera w korzeniach, umożliwiająca
ograniczenie przechodzenia MC do pędów, liści i owoców. Stwierdzono,
że w korzeniach może być 10-krotnie większe stężenie…
…, przemysł tworzyw sztucznych i wyrobów
gumowych, celulozowo-papierniczy, nawozów sztucznych, elektrochemiczny,
ceramiczny, szklarski, cementowy, elektrociepłownie i koksownie, hutnictwo,
metalurgia. Zagrożenie metalami ciężkimi (MC) datuje się od początku
uprzemysłowienia, odkąd człowiek zaczął dla własnej wygody wykorzystywać
do uzyskania energii cieplnej i do napędu pojazdów kopaliny, które
spoczywały…
… może być 10-krotnie większe stężenie kadmu, aniżeli w
pędach. Dlatego występuje zazwyczaj malejąca zawartość MC w następującej
kolejności: korzeń –liście –pędy -podziemne organy, gromadzące
składniki pokarmowe-owoce i nasiona.
Stwierdzono, że otręby zawierają więcej kadmu niż mąka, a więc chleb
razowy jest pod tym względem mniej wskazany od białego.
Kadm zaliczany jest obok cynku i talu do najbardziej…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz