Mechanizmy chorobotwórczości bakterii - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 1134
Wyświetleń: 2779
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Mechanizmy chorobotwórczości bakterii - omówienie - strona 1 Mechanizmy chorobotwórczości bakterii - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Mechanizmy chorobotwórczości bakterii
Czynniki zjadliwości to cechy charakterystyczne bakterii umożliwiające im wywoływanie chorób. Bakterie mogą mieć ich jeden lub więcej. Niektóre (wspólne dla rodzaju / gatunku) powstały w drodze ewolucji, inne zaś (znamienne dla szczepu) zostały nabyte w wyniku wymiany genetycznej. Medycyna wykorzystuje zmodyfikowane czynniki wirulencji do szczepień oraz immnoprofilaktyki. Do czynnikow zjadliwości należą: otoczki, adhezyny, ezgoenzymy oraz toksyny (endo- i egzo-). a) Otoczki są jednym z najczęstszych czynników zjadliwości. Występują one na zewnątrz ściany komórkowej i pozwalają bakteriom na uniknięcie lub przeżycie fagocytozy. Otoczkowe formy bakterii są z reguły patogenne, bezotoczkowe - nie. Otoczki wytwarzane są przez enzymy ściany komórkowej, które syntetyzują ochronną warstwę polimeru, najczęściej polisacharydu. Wytwarzanie otoczek jest zdeterminowane genetycznie, a zdolność ta może być przekazywana np. w drodze transdukcji. b) Adhezyny - przyleganie do komórek śluzówki to często pierwszy etap choroby, gdyby bowiem nie czynniki adhezyjne, bakterie szybko zostałyby wypłukane. Czynniki oddziałują na komórki w zależności od receptorów, do których wykazują powinowactwo - tłumaczy do osiadanie w rożnych narządach po dostaniu się bakterii do krążenia systemowego. Czynniki adhezyjne są strukturami powierzchniowymi: - w większości przypadków są to fimbrie, niekiedy określane jako antygeny czynnika kolonizacyjnego =colonization factor antygen (CFA), - boczne łańcuchy LPS (antygeny O) również odgrywają rolę w adhezji, - białko M - ułatwia przyleganie S. pyogenes do nabłonka gardła, przez co jest jego najważniejszym czynnikiem zjadliwości. c) Egzoenzymy = enzymy wydzielnicze, tj. wydzielane na zewnątrz bakterii. Mają one rożna działanie: - rozkładają kolagen (kolagenazy i hialuronidazy) i włóknik (fibrynolizyny), umożliwiając lepszą penetracjedo tkanek, - rozkładają materiał komórkowy (proteinazy i lecytynazy) - występują u rodzaju Clostridium, - modyfikują i inaktywują antybiotyki (np. β-laktamazy), stanowiąc mechanizm oporności. d) Toksyny można podzielić na endotoksyny i egzotoksyny. - Egzotoksyny to białka wytwarzane i uwalniane z komórki w celu wywołania toksyczności. Mogą być wspólne dla wszystkich bakterii z rodzaju / gatunku (kodowane przez geny chromosomalne) lub charakterystyczne wyłącznie dla szczepu patogennego (kodowane przez plazmidy i fagi lizogenne). Większość egzotoksyn składa się z domeny wiążącej oraz domeny aktywnej - pierwsza łączy się z określonym receptorem i determinuje rodzaj atakowanej tkanki i wywiera efekt toksyczny (rzadko toksyczność polega na zablokowaniu samego miejsca wiązania). Dzielą się na:

(…)

…,  _ neurotoksyny - działają na układ nerwowy, np. toksyna botulinowa i tężcowa (tetanospazmina), _ cytotoksyny - działają na komórki rożnych tkanek, np. toksyna błonicy i toksyna A Pseudomonas.
- Endotoksyny są lipopolisacharydami (LPS) pochodzącymi ze ściany komórkowej bakterii G(-). Endotoksyny rożnych bakterii rożnią się siłą i zdolnością do wywoływania objawów klinicznych. Nie są one wydzielane aktywnie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz