To tylko jedna z 6 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Sterole Sterole to grupa lipidów nie ulegających zmydleniu i występujące u zwierząt i roślin. Lipidy te obejmują różne cząsteczki należące do alkoholi C27-C30, od greckiego stereos – stały. U kręgowców głównym sterolem jest C27 węglowy alkohol cholesterol , (od greckiego chole – żółć), szczególnie powszechny w nadnerczach, tkance nerwowej i wątrobie. Jego podstawowa struktura szkieletu węglowego jest cyklopentanoperhydrofenentrenem . Chevreul nazwał związek wydzielony z niezmydlającej się frakcji tłuszczów zwierzęcych cholesteryną . Badania Wielanda (Nobel 1927) i Windausa (Nobel, 1928) doprowadziły do poznania dokładnej struktury cholesterolu. W 1936 Callow i Young określili nazwą steroidy wszystkie związki podobne chemicznie do cholesterolu. Lanosterol (C30) u zwierząt jest głównym składnikiem niezmydlają- cej się frakcji tłuszczu wełny i sierści (lanolina) i jest intermediatem biosyntezy cholesterolu. Tkanki zwierzęce zawierają również mniejsze ilości 7- dehydrocholesterolu , który pod wpływem promieni UV przechodzi w wit. D 3 (cholekalcyferol). U roślin wyższych, pierwsze steroidy zostały wydzielone w 1878r przez Hesse , który nadał im nazwę fitosteryny . Związek ten został następnie nazwany przez Windausa stigmasterolem . W 1897 roku Thoms zaproponował nazwę fitosterol na określenie wszystkich steroli pochodzenia roślinnego. Posiadają one podstawową strukturę cholesterolu a główne różnice wynikają z innych łańcuchów przyłączonych do węgla C17. Główne fitosterole zawierają 29 lub 30 atomów węgla. Przedstawicielami są campesterol , stigmasterol i β -sitosterol , który jest obecny we wszystkich lipidach roślinnych. U drożdży występuje sterol C28 zwany ergosterolem , który po naświetleniu daje wit. D 2 (kalciferol). Fitosterole wykazują wiele aktywności biologicznych, m.in. redukują poziom cholesterolu u ludzi a także wykazują aktywność antynowo- tworową. Cholesterol występuje także u roślin wyższych (chloroplasty, kiełki, pyłek a także lipidy powierzchni liści). Wyjątkiem są warzywa (tylko do 5%). Avenasterol jest izolowany z oleju owsianego i charakteryzuje się zdolnością do ochrony olejów „smażalniczych” przed utlenianiem. Estry steroli Często sterole występują w błonowych strukturach komórkowych.tak w postaci wolnej jak i zestryfikowanej kwasem tłuszczowym. U zwierząt, szczególnie w wątrobie, nadnerczach i lipidach surowicy (ponad 70% lipoprotein) cholesterol jest estryfikowany przede wszystkim przez tzw. niezbędne kwasy tłuszczowe tworząc estry cholesterolu. Wiazanie estrowe w tych pochodnych jest dosyć oporne na hydrolizę, w porównaniu do innych O-acylolipidów.
(…)
… a także dihydrositosterol natomist resztą
cukrową może być glikoza, ksyloza a także arabinoza.
U bakterii np. Helicobacter wykazano znaczne ilości glukozydów
cholesterolowych (do 33% lipidów całkowitych), co może być
chemotaksonomicznym markerem dla tych rodzajów.
Diglukozyd chlesterolowy wykazano także u prokariotów takich jak
Acholeplasma.
Glukuronid cholesterolowy wydzielono z wątroby człowieka, część
z niego wnika…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)