Metody organoleptyczne - tj. za pomocą wzroku, dotyku, smaku, węchu, słuchu. Stosowane w laboratoriach, przemyśle i obrocie towarowym. Zalety- szybkość, prostota wykonania, niewielkie wymagania aparatury i materiałów. Analiza sensoryczna - ocena jakości, wykonywana za pomocą zmysłów, z zespołem oceniającym (co najmniej 2 osoby, o wysokiej wrażliwości sensorycznej) oraz z metodami i warunkami zapewniającymi dokładność i powtarzalność wyników. Natężenie podporowe - każdy bodziec za słaby do wywołania podniety. Próg absolutny - moment wywołania najsłabszego czucia podniety. Próg różnicy - miara wrażliwości narządu czucia. Prawo Webers Fehnera - korelacja między natężeniem bodźca, a wielkością progu różnicy. ∆B/B = const, B-natężenie bodźca, ∆B- przyrost natężenia bodźca potrzebny do wywołania uchwytnej zmiany odczucia. Wielkość stała: dla węchu i smaku 0,3; wzroku 0,01; słuchu 0,1; nacisku na skórę 0,05 Metody (zróżnicowane wg warunków ich przeprowadzania oraz główny cel): 1.laboratoryjno- badawcze: a) metody oznaczania wartości progowych: -średniego błędu, limitów, schodkowa, stałego bodźca. b)metody wykrywania różnic: -parzysta, trójkątowa, duo- trio, podwójnych standardów, wielokrotnych standardów, pojedynczego bodźca, par wielokrotnych c)metoda wielokrotnych porównań d)metoda kolejności e)metody skalowania: -skale werbalne, liczbowe, graficzne, standardów, metoda estymacji wielkości, metoda skali hedonicznej f)metody specjalne: -rozcieńczeń, wskaźnika słoności, profilowania smakowitości, wskaźnika rozcieńczeń N. 2.kontroli jakości: a)metoda oceny punktowej b)metody aparaturowe 3.określenia pożądalności produktu przez konsumenta (metody ocen konsumenckich) a)metody ankietowe b)metody skali hedonicznej dobieramy wg optymalnego sposobu (największa pewność i dokładność uzyskanych wyników, najkrótszy czas, najmniejszy nakład próbek i ilości powtórzeń, prosta, dokładna i jednoznaczna interpretacja wyników). Dyfuzja - przenikanie jednego ciała w drugie bez działania siły zewnętrznej, zetknięcie gazów, par i cieczy ze sobą lub z ciałami stałymi. Efektem stopniowe wyrównanie stężeń. Intensywność dyfuzji zależy od temperatur środowisk sąsiadujących. Osmoza- jednostronna termodyfuzja w jednym kierunku przez półprzepuszczalną błonę. Parowanie- przenikanie cząsteczek z powierzchni do powietrza. Intensywność parowania wzrasta ze wzrostem temperatury. Para nasycona - mająca w danej temperaturze największe ciśnienie, jej prężność zależy od rodzaju cieczy i temperatury. Sorpcja - proces pochłaniania przez ciało pewnych substancji z otocznia. -adsorpcja, pochłanianie powierzchniowe (substancje pochłaniane gromadzą się jedynie na powierzchni adsorbenta), zachodzi na granicy
(…)
… również zaznaczyć, czy odmienna próbka jest mniej czy bardziej intensywna od pozostałych. Musimy wtedy uwzględnić:
-oddzielne wskazanie próbki odmiennej,
-oddzielne wskazanie kierunku zmiany intensywności.
Bywa stosowana do oznaczania progów wrażliwości 1 z próbek w zestawie jest próbką zerową (wodą destylowaną), druga zaś
odpowiednio dobranym bliskoprogowym stężeniem badanej substancji końcowej.
Metoda kolejności…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)