To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Nr .grupy Nr zespołu Nr ćwiczenia 8
Data wykonania ćwiczenia:
KRIOSKOPIA
Ocena: 1. Wstęp teoretyczny
Właściwości koligatywne wynikają z zmniejszenia potencjału chemicznego ciekłego rozpuszczalnika, spowodowane obecnością substancji rozpuszczonej. Zmiana potencjału chemicznego zależy jedynie od liczebności danego składnika roztworu. Założenia dotyczące substancji rozpuszczanej;
Jest nielotna,
Jej prężność pary jest zaniedbywana,
Nie rozpuszcza się z stałym rozpuszczalniku,
Jedną z właściwości koligatywnych jest obniżenie temperatury krzepnięcia. Równowaga heterogeniczna podczas krzepnięcia dotyczy rozpuszczalnika w roztworze i w czystym stałym rozpuszczalniku. 2. Cel ćwiczenia
Celem ćwiczenia było zaobserwowanie zjawiska obniżenia temperatury krzepnięcia roztworu w stosunku do temperatury krzepnięcia czystego rozpuszczalnika, a także zależności tej różnicy temperatur od stężenia molarnego roztworu.
3. Zadane parametry
roztwór wzorcowy: NaCl w wodzie, mwzorca = 0,4 m/kg
roztwór I: Na2SO4*10 H2O, mI 0,311 mol/kg
roztwór II: Na2SO4*10 H2O mII 0,158 mol/kg 4. Sposób wykonania ćwiczenia
PRZYGOTOWANIE ROZTWORU:
ważymy około 1,5 g Na2SO4* 10 H2O:
odmierzamy 15 cm3 wody
ważymy na wadze analitycznej kolbkę wraz z korkiem
dodajemy odpowiednią ilość soli
ważymy kolbkę z solą
wyliczamy ilość dodanej soli
dodajemy odmierzoną ilość wody przy użyciu pipety
ważymy kolbkę z roztworem
obliczamy rzeczywiste stężenie roztworu
PRZYGOTOWANIE POMIARU:
* naczyńka pomiarowe napełnione wodą nakładamy na głowicę pomiarową
* wkładamy głowicę do lewego otworu krioskopu
* przełączamy na stopień tłumienia 64
* próbka chłodzi się i pisak przesuwa się w prawo
* gdy próbka odpowiednio się ochłodzi, na moment włączamy wibrator
* pisak przeskakuje w lewo, co wskazuje na zamarznięcie próbki
* stopniowo przełączamy stopień tłumienia, tak, by pisak maksymalnie wychylił się w prawo na arkuszu papieru
* ustawiamy pisak na linii zerowej przy pomocy potencjometru
* przełączamy stopień tłumienia na 64
* wyciągamy próbkę, rozmrażamy ją całkowicie trzymając w palcach
* po rozmrożeniu zdejmujemy naczyńko pomiarowe, termistor osuszamy POMIAR:
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)