Klasyfikacja stali - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1008
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Klasyfikacja stali - omówienie - strona 1 Klasyfikacja stali - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

KLASYFIKACJA STALI Stal  – techniczny stop żelaza z węglem, zawierający dodatkowe pierwiastki z materiałów  ogniotrwałych z których wykonany jest piec hutniczy, z paliwa, z atmosfery ( stop z domieszkami –  powodują zmianę układu żelazo – cementyt ) Stal:  - węglowa  – zawiera ograniczoną ilość domieszek, do 0,8% Mn, 0,4% Si, 0,3% niklu ,  chromu, do 0,2% wolframu, kobaltu, miedzi, 0,1% glinu, 0,05% molibdenu, tytanu, jeśli  więcej któregoś składnika, to mówimy o stali stopowej - stopowa  – dodajemy składniki aby zmienić jej właściwości Jaki wpływ na właściwości stali mają poszczególne składniki: - korzystny : C, Si , Mn - niekorzystne : P, S, składniki gazowe tlen, wodór, azot Węgiel  – b. istotny wpływ na właściwości mają śladowe ilości do 0,8%, wraz ze wzrostem  podwyższenie odporności na rozciąganie 4x, podwyższenie granicy plastyczności, zwiększa się  twardość - obniżenie parametrów plastycznych, wydłużenie (30%przy śladowych 10%przy  0,8%)spawalność, obrabialność maleje, zmiana gęstości, przewodności Krzem  – pochodzi z procesu odtleniania, z wykładziny pieca hutniczego powoduje +   -hamuje powstawanie pęcherzy podczas krzepnięcia, podnosi granicę sprężystości,  wytrzymałość na rozciąganie, wzrost twardości, stal bardziej żaroodporna, bardziej odporna  na korozję, wzrasta przewodność magnetyczna - pogarsza się zgrzewalność, spawalność, zmniejsza się wydłużenie, plastyczność,  obrabialność na zimno Mangan  – pochodzi z procesu odtleniania i odsiarkowiania +   zwiększa wytrzymałość na rozciąganie, twardość, udarność, zwiększa opór elektryczny ,  polepsza się spawalność i zgrzewalność, zmniejsza się przewodność cieplna  - wiąże siarkę, siarczki manganu, co zapobiega  powstawaniu siarczanów żelaza. Fosfor   do 0,07% w stali węglowej, szkodliwy: gwałtownie obniżają się właściwości plastyczne,  spada udarność zalety: zwiększa twardość, odporność na ścieranie Siarka   do 0,06% w stali węglowej, nie rozpuszcza się w żeliwie, występuje jako siarczki żelaza i  manganu, wady: zmniejszenie odporności na ścieranie i zmęczenie (segregacje struktury) zalety:  polepsza skrawalność stali Składniki gazowe – niejednorodność struktury Tlen  – w postaci związków lub w roztworze stałym powoduje kruchość stali, najgorsze są tlenki  żelaza i SiO2 Wodór  – rozpuszcza się w stali ze wzrostem temperatury, powoduje kruchość, powstaje zjawisko  pęknięcia wewnętrznego w strukturze stali Azot  – najgorszy, tworzą się tzw. azotki, twarde i kruche, powodują niekorzystne konsekwencje w  b. Małej ilości ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz