KLASYFIKACJA STALI Stal – techniczny stop żelaza z węglem, zawierający dodatkowe pierwiastki z materiałów ogniotrwałych z których wykonany jest piec hutniczy, z paliwa, z atmosfery ( stop z domieszkami – powodują zmianę układu żelazo – cementyt ) Stal: - węglowa – zawiera ograniczoną ilość domieszek, do 0,8% Mn, 0,4% Si, 0,3% niklu , chromu, do 0,2% wolframu, kobaltu, miedzi, 0,1% glinu, 0,05% molibdenu, tytanu, jeśli więcej któregoś składnika, to mówimy o stali stopowej - stopowa – dodajemy składniki aby zmienić jej właściwości Jaki wpływ na właściwości stali mają poszczególne składniki: - korzystny : C, Si , Mn - niekorzystne : P, S, składniki gazowe tlen, wodór, azot Węgiel – b. istotny wpływ na właściwości mają śladowe ilości do 0,8%, wraz ze wzrostem podwyższenie odporności na rozciąganie 4x, podwyższenie granicy plastyczności, zwiększa się twardość - obniżenie parametrów plastycznych, wydłużenie (30%przy śladowych 10%przy 0,8%)spawalność, obrabialność maleje, zmiana gęstości, przewodności Krzem – pochodzi z procesu odtleniania, z wykładziny pieca hutniczego powoduje + -hamuje powstawanie pęcherzy podczas krzepnięcia, podnosi granicę sprężystości, wytrzymałość na rozciąganie, wzrost twardości, stal bardziej żaroodporna, bardziej odporna na korozję, wzrasta przewodność magnetyczna - pogarsza się zgrzewalność, spawalność, zmniejsza się wydłużenie, plastyczność, obrabialność na zimno Mangan – pochodzi z procesu odtleniania i odsiarkowiania + zwiększa wytrzymałość na rozciąganie, twardość, udarność, zwiększa opór elektryczny , polepsza się spawalność i zgrzewalność, zmniejsza się przewodność cieplna - wiąże siarkę, siarczki manganu, co zapobiega powstawaniu siarczanów żelaza. Fosfor do 0,07% w stali węglowej, szkodliwy: gwałtownie obniżają się właściwości plastyczne, spada udarność zalety: zwiększa twardość, odporność na ścieranie Siarka do 0,06% w stali węglowej, nie rozpuszcza się w żeliwie, występuje jako siarczki żelaza i manganu, wady: zmniejszenie odporności na ścieranie i zmęczenie (segregacje struktury) zalety: polepsza skrawalność stali Składniki gazowe – niejednorodność struktury Tlen – w postaci związków lub w roztworze stałym powoduje kruchość stali, najgorsze są tlenki żelaza i SiO2 Wodór – rozpuszcza się w stali ze wzrostem temperatury, powoduje kruchość, powstaje zjawisko pęknięcia wewnętrznego w strukturze stali Azot – najgorszy, tworzą się tzw. azotki, twarde i kruche, powodują niekorzystne konsekwencje w b. Małej ilości
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)