Wydolność fizyczna - strona 12

Materiały z fizjologii

Pobrań: 287
Wyświetleń: 1799

56. DYFUZJA – SAMORZUTNE PRZEMIESZCZANIE SIĘ CZĄSTEK POD WPŁYWEM RÓŻNIC ICH STĘŻENIA W RÓŻNYCH CZĘŚCIACH UKŁADU. DYFUZJA PROWADZI DO RÓWNOMIERNEGO ROZPRZESTZRENIANIA SIĘ CZASTEK (WYRÓWNANIA STĘŻEŃ) Przez oddychanie rozumie się proces wymiany gazów między żywym organizmem a otaczającym środowiskiem...

Materiał na kolokwium z genezy i rozwoj sportu

  • Akademia Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach
  • dr Piotr Halemba
  • Geneza i rozwój sportu
Pobrań: 1379
Wyświetleń: 3780

Zajęcie odbywają się na AWF w Katowicach a prowadzi je dr Piotr Halemba. Notatka składa się z 22 stron. Co się zmienia? Jednym aktem prawnym zastąpiono dotychczas obowiązujące Ustawę o Sporcie Kwalifikowanym i Ustawę o Kulturze Fizycznej. Ma to ograniczać tzw. „prawną reglamentację sportu”, a...

Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 490
Wyświetleń: 1519

Wykład 1 25.02.2008r. Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego Przetwórstwo owoców i warzyw jest działem produkcji żywnościowej związanym z przetwarzaniem owoców i warzyw. Przetwórstwo owocowo - warzywne wyróżnia się: Sezonowość występowania surowca Koniecznością przetworzenia dużych ilości n...

Systematyka przemysłu owocowo-warzywnego

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 280
Wyświetleń: 1862

Wykład nr 1. 25.02.08 Systematyka przemysłu owocowo-warzywnego. Przetw. owoc. i warzyw . jest to dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owocow i warzyw. Charakterystyczne dla tego przetwórstwa: -sezonowość wyst. surowca, -konieczność przetworzenia dużych ilości w krótkim czasie, ...