Ogólna technologia żywności - wykład 6
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Technologia żywności
→ półprzepuszczalność → zamiast dyfuzji jest osmoza (przenikanie wody do wnętrza komórek, dla wyrównania ciśnienia...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
→ półprzepuszczalność → zamiast dyfuzji jest osmoza (przenikanie wody do wnętrza komórek, dla wyrównania ciśnienia...
przemieszcza się drogą osmozy i dyfuzji z komórek głębiej umieszczonych do zewnątrz, skąd wyparowuje...
, przy gradiencie stężenia dc/dx. 8. Osmoza Osmoza– samorzutne przenikanie cząstek rozpuszczalnika przez błonę...
kierunkach) - w ramieniu zstępującym pętli woda wydostaje się na skutek osmozy, przez co przesącz kanalikowy...
przy pomocy – osmozy, siły ssącej, i coś jeszcze i chyba wszystkie były poprawne 32. Konsekwencją podwójnego...
) oraz transportu wody i soli mineralnych * podstawa transpiracji OSMOZA * rodzaj dyfuzji * przenikanie cząsteczek...
kierunkach) - w ramieniu zstępującym pętli woda wydostaje się na skutek osmozy, przez co przesącz kanalikowy...
)- i ciśnieniowe - gdy trzeba przyłożyć ciśnienie by dokonać rozdziału ,np. nano/ultra/mikro-filtracje i osmoza...
wyrównanie stężeń. Intensywność dyfuzji zależy od temperatur środowisk sąsiadujących. Osmoza- jednostronna...
lodu, osmoza jest istotnym regulatorem soli ustrojowych w organizmie, pionowy rozkład zasolenia...