Konserwacja żywności - strona 3

Technologia postaci leku

  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • dr Lilianna Byś
  • Technologia postaci leku
Pobrań: 364
Wyświetleń: 3857

Na 32 stronach poruszono m.in. takie zagadnienia jak: farmakopea - definicja; tworzenie nazw łacińskich i polskich; badanie rozpuszczalności; mikronizowanie proszków. A także: odparowywanie – evaporatio; suszenie ciał stałych; rozpuszczalniki; podział leków recepturowych. Technologia postaci l...

Wpływ czynników biogeograficznych na rozwój człowieka

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Polityka
Pobrań: 56
Wyświetleń: 399

Wpływ czynników biogeograficznych na rozwój człowieka. Wstęp Do warunków panujących w ziemskiej biosferze człowiek przystosował się w ciągu długiego, trwającego miliony lat okresu swego rozwoju gatunkowego (ontogenezy). Klimat, zależny od miejsca na ziemi, wywiera wpływ na wszystkie istoty żyjące n...