Identyfikowanie bakterii na podstawie ich cech biochemicznych i antygenowych
Identyfikacja bakterii - ustalenie rodzaju, gatunku, odmiany lub typu w obrębie wyizolowanego drobnoustroju.
Metody identyfikacji:
Ocena właściwości biochemicznych
Metody immunologiczne
Metody molekularne
Ocena właściwości biochemicznych
Polega na wykorzystaniu różnic w aktywności enzymatycznej między poszczególnymi gatunkami bakterii. Określona aktywność enzymatyczna jest na ogół cechą stałą. Aktywność ta jest najczęściej oceniana poprzez wykrywanie końcowych produktów metabolizmu danego związku. Badania te można wykonywać po uzyskaniu czystej hodowli badanego drobnoustroju.(posiew redukcyjny)
substrat ------ enzym ------- produkt
Oznacznie właściwości biochemicznych polega na ocenie:
właściwości sacharolitycznych
właściwości związanych z metabolizmem azotowym
właściwości hemolitycznych
właściwości lipolitycznych
produkcji katalazy
występowanie fosfatazy
Zestawy do biochemicznej identyfikacji bakterii to „Metody szybkiej identyfikacji bakterii - test API” Metody immunologiczne - wykrywanie antygenów lub przeciwciał
Metody molekularne
(…)
… gatunkami bakterii. Określona aktywność enzymatyczna jest na ogół cechą stałą. Aktywność ta jest najczęściej oceniana poprzez wykrywanie końcowych produktów metabolizmu danego związku. Badania te można wykonywać po uzyskaniu czystej hodowli badanego drobnoustroju.(posiew redukcyjny)
substrat ------ enzym ------- produkt
Oznacznie właściwości biochemicznych polega na ocenie:
właściwości sacharolitycznych…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)