To tylko jedna z 20 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
1 3. Biochemia - budowa białek Hierarchiczna budowa komórki komórka struktury subkomórkowe makrocząsteczki podjednostki monomeryczne Aminokwasy – podstawowe jednostki budulcowe białek Struktura aminokwasu grupa aminowa grupa karboksylowa Aminokwasy są stereoizomerami Wszystkie aminokwasy wchodzące w skład bialek są w konfiguracji L 2 Aminokwasy łączą się za pomocą wiązania peptydowego Aminokwasy Aminokwasy o niepolarnych, alifatycznych grupach bocznych glicyna alanina walina leucyna metionina izoleucyna Niepolarne, aromatyczne grupy boczne fenyloalanina tyrozyna tryptofan Polarne, nienaładowane grupy boczne seryna treonina cysteina prolina asparagina glutamina Dodatnio naładowane grupy boczne lizyna arginina histydyna 3 Ujemnie naładowane grupy boczne kwas asparaginowy kwas glutaminowy cysteina + cysteina → cystyna grupy tiolowe mostek disiarczkowy Absorpcja w ultrafiolecie (280 nm): określanie stęŜenia białek Miareczkowanie aminokwasu (kwasu glutaminowego) Aminokwasy łączą się tworząc wiązanie peptydowe N-koniec C-koniec Peptyd zawiera N-koniec i C-koniec Peptyd to polimer składający się z aminokwasów. 4 Aspartame (Nutrasweet®): słodzik Właściwości niektórych białek: masa cząsteczkowa 10 000 - 3 000 000; ilość aminokwasów: 100 - 27 000. Koniugaty białek Struktura białek pierwszorzędowa drugorzędowa trzeciorzędowa czwartorzędowa Struktura pierwszorzędowa: sekwencja aminokwasowa. Struktura drugorzędowa: struktura łańcucha polipeptydowego ( α-helisa, β- harmonijka). Struktura trzeciorzędowa: ułoŜenie całego łańcucha polipeptydowego. Struktura czwartorzędowa: ułoŜenie kilku łańcuchów polipeptydowych. Rozdzielanie białek - chromatografia kolumnowa roztwór faza stała eluent Chromatografia jonowymienna ładunek dodatni ładunek ujemny perełki z ujemnymi ładunkami 5 Chromatografia sita molekularnego porowate perełki Chromatografia powinowactwa białko ligand ligand związany z polimerem Elektroforeza: rozdział białek w Ŝelu poliakrylamidowym Detergent: siarczan dodecylu sodu (SDS) powoduje denaturację białek. Elektroforeza: kaŜde białko wędruje w postaci osobnego prąŜka Elektroforeza: oznaczenie względnej masy cząsteczkowej
(…)
… źródłem energii w mięśniach.
Nobel 1937.
Acerola (Malpighia punicifolia; wiśnia z Barbados):
najwyŜsza zawartość witaminy C wśród roślin
owoce
warzywa
Fibroina: składnik jedwabiu i nici pajęczych
antyrównoległe
harmonijki β
fibroina produkowana przez pająka
Białka w róŜnych konformacjach róŜnią się wielkością
Mioglobina: pierwsze białko o znanej strukturze
Albumina (M.cz. 64 500): 585 reszt…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)