Grzyby powodujące choroby przechowalnicze owoców

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1855
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Grzyby powodujące choroby przechowalnicze owoców - strona 1 Grzyby powodujące choroby przechowalnicze owoców - strona 2 Grzyby powodujące choroby przechowalnicze owoców - strona 3

Fragment notatki:

Wykład 9 Grzyby powodujące choroby przechowalnicze owoców:
Pezicula malicorticis rz. Helotiales
Pezicula alba
Glomerella cingulata - rz. Sphaeriales
Botrytis cinarea - szara pleśń
Venturia spp.
Fusarium spp.
Monilinia spp.
Penicilium expansum - sina pleśń jabłek
Alternaria alternata Alternaria tenuissima
Alternaria consorciale
Gorzka zgnilizna
Objawy chorobowe zauważamy w czasie dojrzałości konsumpcyjnej jabłek czyli w czasie przechowywania. Objawami są plamy gnilne, które powiększają się. Najpierw w miejscu plam skórka jest napięta potem marszczy się, miąższ się zapada, a na powierzchni plam tworzą się liczne wzniesione czerwone acervulusy, które są zagłębione podstawą w tkance owocu. Plamy mogą się łączyć. Miąższ jest gorzki na skutek metabolitów wydzielanych przez grzyby, przy dużej wilgotności owoc rozpada się przy małej wilgotności owoc kurczy się i marszczy. Często wtórnie na gorzkiej plamistości rozwijają się grzyby z Penicilium. Z acerwulusów zarodniki wylewają się w postaci gęstych kropli.
Gorzka zgnilizna powodowana jest przez grzyby.
Gorzka plamistość podskórna powodowana jest przez brak wapnia.
Zimuje w sęczkach, korowinie, na kikutach po odciętych pędach, w ranach zgorzelinowych. Grzybnia jest w sadzie ;)
Na grzybni, wiosną tworzą się: perytecja u Glomerella cingulata (kuliste) i apotecja u Pezicula (Workowce). W okresie wegetacji grzyby wytwarzają obficie stadium konidialne w acerwulusach o wysokich brzegach. Konidia dostają się na owoce w sadzie, osiadają na powierzchni owoców przez całe lato. Zarodnik konidialny kiełkuje na powierzchni owoców (wytwarza strzępkę kiełkową, a na jej szczycie apresorium, które przytwierdza patogena do powierzchni owoców). Ale w sadzie nie następuje infekcja owoców! Rozwój patogena w sadzie na owocach kończy się na wytworzeniu strzępki kiełkowej i przymocowanie jej za pomocą apresorium do owocu. Wytworzenie strzępki infekcyjnej od apresorium i infekcja następuje w czasie dojrzałości konsumpcyjnej w przechowalniach. Infekcja następuje przez przetchlinki lub drobne zranienia. Wykryto , że im później owoce były porażone przed zbiorem tym bardziej chorowały w przechowalni. Porażone na początku lata chorowały mniej. Te grzyby są też szkodliwe dla kory, ale najbardziej choroba uwidacznia się na owocach przechowywanych.
Pezicula malicorticis, Pezicula alba, Pezicula corticola powodują zgorzele kory, pni, gałęzi drzew owocowych te patogeny są groźne w dwóch okresach. Powodują raka kory drzew. Grzyby z rodzaju Pezicula były bardzo groźne zwłaszcza w szkółkach drzew owocowych, bo drzewa całkiem zamierały. Grzyby te były trudne do zwalczenia - patogeny, które zarodnikują w różnych ciałach, w zależności od stadium- perytecjach lub piknidium i ciała te są zagłębione w korze tak, że tylko ujście jest na zewnątrz co sprawia, że fungicydy mają trudny dostęp, wtedy nie było fungicydów systemicznych i przez to było to trudno zwalczyć. Benzymidazole zwalczały skutecznie te patogeny w sadach i szkółkach. Do teraz są bardzo skuteczne Topsin i Benlitt, ale one bardzo rzadko występują w programie ochrony roślin, ponieważ kiedyś stosowano je masowo i na parcha i na szarą pleśń co spowodowało uodpornienie się ich. Więc teraz stosowane tylko do zwalczania chorób zgorzelowych.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz