Fizyka - fala stojąca

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 861
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Fizyka - fala stojąca - strona 1 Fizyka - fala stojąca - strona 2 Fizyka - fala stojąca - strona 3

Fragment notatki:

16. Wyprowadzić równanie fali stojącej. Znaleźć położenia węzłów i strzałek. Proces falowy jest znany, jeżeli znana jest wartość odkształcenia w każdym punkcie prostej, wzdłuż  której rozchodzi się fala. Niech drganie ma postać:  t r ω ξ cos = w punkcie „0”                                       τ czas gdzie ξ (psi) – zaburzenie Do punktu A zaburzenie dotrze po czasie τ. V x = τ   gdzie: x – odległość od „0” do „A” Punkt „A” zacznie drgać o τ później niż punkt 0 Zaburzenie w punkcie „A” będzie miało postać: V x t t t r − = ′ ′ = ω ξ cos k TV V T x V t r V x t r = Π = Π = Π = − = − = λ ω ω ω ω ξ ω ξ 2 2 2 ) cos( )] ( cos[ k – liczba falowa; długość wektora falowego (albo propagacji); k – określa kierunek rozchodzenia się fali; ) cos( kx t r − = ω ξ      RÓWNANIE FALI                            ξ                                                  VT = λ Równanie fali może mieć również postać: ) sin( kx t r y − = = ω ξ INTERFERENCJA FAL – NAKŁADANIE SIĘ FAL SPÓJNYCH 2 1 ω ω =         różnica faz:  const = − 1 2 ϕ ϕ Fale spójne mają spójne ω1 i ω2 i mają stałą różnicę faz 2 sin( 2 cos 2 2 cos ) 2 sin( 2 2 cos 2 sin 2 ) ( ) sin( ) sin( ) sin( 0 0 0 0 0 2 1 0 2 2 1 ϕ ω ξ ξ ϕ ξ ξ ϕ ϕ ω ξ ξ ϕ ω ω ω ω ξ ξ ω ξ ϕ ω ξ ξ ξ ξ ξ ω ξ ξ ϕ ω ξ ξ + − ′ = = ′ + − = + + − − − + − = − + + + = + = − = + − = kx t kx t kx t kx t kx t kx t kx t sn kx t kx t kx t           { ) 2 cos( ) 2 sin( 2 sin sin β α β α β α + + = + }       Istnieją dwa takie miejsca, gdzie następije maksymalne wzmocnienie i 2 takie miejsca, gdzie następuje  maksymalne wygaszenie fal aż do 0. FALA STOJĄCA Jeżeli interferują fale o takich samych amplitudach, częstościach i przeciwnych fazach                                              V x t +                     t                        τ − t w prawo:  ) sin( 1 kx t − = ω ξ ξ w lewo:  ) sin( 2 kx t + = ω ξ ξ FALA STOJĄCA kx t  cos sin 2 0 2 1 ω ξ ξ ξ ξ = + = kx x A cos ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz