Sprawozdanie z ćwiczenia Nr 3 FIZYCZNO – CHEMICZNE BADANIE KOMPOSTU Cel ćwiczenia: Badanie jakości i możliwości rolniczego wykorzystania kompostu uzyskanego z przeróbki osadów ściekowych. Krótki opis przebiegu do ś wiadczenia : Oznaczono odczyn pH kompostu. Odważono 2 g powietrznie suchego kompostu, który następnie zalano 1 N roztworem KCl. Po 2 godzinach zmierzono odczyn pH- metrem. Oznaczono zawartość wody i zawartość suchej masy z wykorzystaniem wago-suszarki. Po osiągnięciu stałej masy próbki odczytano z wago-suszarki masę próbki oraz wilgotność świeżego kompostu [W] wyrażoną w [%]. Oznaczono pozostałość po prażeniu (pozostałość mineralna) i zawartość substancji organicznej. W pierwszej kolejności przygotowano naczynka do ważenia, poddano je wyprażeniu oraz ostudzono. Następnie rozdrobnioną suchą pozostałość kompostu umieszczono na godzinę w piecu muflowym. Po spaleniu zawartości naczynek, ostudzono je i zważono. Wykonano koniczne obliczenia. Wyniki: I. Cechy organoleptyczne badanego kompostu. - zapach ziemi ogrodowej, - barwa czarna, - struktura sypka, gruzełkowata. II. Oznaczanie zawartości wody i zawartości suchej masy z wykorzystaniem wago-suszarki. Tabela 1. Zawartość wody w świeżym kompoście. parametr jednostka wynik masa pocz ątkowa świeżego kompostu [g] 11,006 masa kompostu po wysuszeniu w 104oC [g] 6,555 wilgotno ść kompostu [%] 40,29 zawarto ść suchej masy [%] 59,71 III. Oznaczenie pozostało ś ci po prażeniu (pozostałość mineralna) i zawartości substancji organicznej. Tabela 2. Przebieg procesu prażenia suchej masy kompostu w 550oC, zawartość substancji mineralnej i organicznej w suchej masie kompostu. próba/ naczynko masa naczynka [g] masa naczynka z such ą masą kompostu [g] masa próbki [g] masa naczynka z prób ą kompostu po wyprażeniu w 550oC [g] masa próbki po wyprażeniu w 550oC [g] zawarto ść zwi ązków mineralnych [% s.m.] zawarto ść zwi ązków organicznych [% s.m.] A 30,6 31,6 1,013 31,01 0,41 40,47 59,53 B 29,91 30,86 1,09 30,4 0,49 44,95 55,05 C 30,31 31,19 1,06 30,75 0,45 42,45 57,55 Pozostałość po prażeniu w 550 o C (pozostałość mineralna) obliczana ze wzoru: X = b/a · 100% [% s.m.] Gdzie: b – masa próbki kompostu po wyprażeniu w 550oC [g] a – masa próbki suchego kompostu użyta do oznaczenia [g] XA= 0,41/1,013 *100%= 40,47 % s.m.
(…)
… normy jakości kompostu (BN-89/9103-090) badany kompost zawiera się w I
klasie ze względu na zawartość substancji organicznej. Kompost może być traktowany jako
pełnowartościowy nawóz organiczny, ponieważ jest dość bogaty w substancję organiczną, która
pozytywnie wpływa na wzrost roślin.
Odczyn pH kompostu według normy mieści się w przedziale od 6,0 do 9,0. Niski odczyn pH
kompostu (pH=5,8) powoduje…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)