To tylko jedna z 8 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
1. A. Etapy procesu analitycznego etapy Próbki gazowe Próbki ciekłe Próbki stałe Pobieranie próbek - usuwanie materii zawieszonej -osuszanie próbki izolacja i wzboagcenie analitów derywatyzacja - oddzielenie materii zawieszonej Transport i przechowywanie Konserwacja termiczna Konserwacja termiczna Konserwacja termiczna Obróbka próbek w laboratorium - Izolacja i wzbogacanie analitów - uwalnianie zatrzymanych analitów - derywatyzacja - oczyszczanie i zmniejszanie objętości ekstraktu - liofizacja - izolacja i wzbogacanie analitów - uwalnianie zatrzymanych analitów - derywatyzacja - oczyszczanie i zmniejszanie objętości ekstraktu - suszenie - rozdrabnianie - analiza sitowa - rozkład próbek - uwalnianie zatrzymanych analitów - derywatyzacja - oczyszczanie i zmniejszanie objętości ekstraktu Separacja, detekcja i oznaczanie - derywatyzacja - kalibracja - derywatyzacja - kalibracja - derywatyzacja - kalibracja Pobieranie próbek pierwszy etap procesu analitycznego. Etapy: p obranie reprezentatywnej próbki pierwotnej , ujednolicenie pobranego materiału i otrzymanie próbki ogólnej, następnie poprzez zastosowanie operacji zmniejszających ilość materiału otrzymanie średniej próbki, która zostaje podzielona na równocenne próbki laboratoryjne, z których w końcowym etapie pobiera się do badań próbkę analityczną. Wszystkie te operacje są przeprowadzane tak, aby zachować reprezentatywność obiektu, czyli tak aby próbka analityczna wykazywała wszystkie cechy całego badanego obiektu. Pobieranie próbek Norma Polska regulująca pobieranie i przygotowanie próbek chemicznych PN-68/C-04500 Pobieranie i przechowywanie próbek Jednym z najważniejszych zadań analityka jest pobranie reprezentatywnej próbki, gdyż błędów popełnionych na etapie poboru próbek nie można skorygować w dalszym toku analizy. Pobieranie próbek jest procesem o zasadniczym znaczeniu dla poprawno ś ci wyników bada ń, wymagającym odpowiedniego zaprogramowania i realizacji. Analityk musi sprecyzować cel badań, który w znacznym stopniu determinuje lokalizację miejsc poboru próby, czas trwania, częstotliwość i technikę pobierania, sposób postępowania z pobranymi próbkami oraz wybór metod analizy. Wyróżnia się trzy podstawowe cele pobierania próbek: • kontrolę jakości w celu stwierdzenia zgodności badanych parametrów z obowiązującymi wymaganiami, której wyniki słuŜą do podejmowania doraźnych i krótkoterminowych decyzji, • charakterystykę jakości prób do wyznaczania lub prognozowania zmienności parametrów jakościowych prób w czasie oraz do długookresowych potrzeb kontrolnych,
(…)
…. Po wysuszeniu z kolei konieczne jest,
aby tygiel lub naczynko wagowe wstawić na kilkanaście minut do eksykatora, aby ochłodziło
się do temperatury pokojowej i nie absorbowało wilgoci z powietrza.
* Homogenizacja, wytwarzanie jednolitej, trwałej mieszaniny z dwóch lub więcej składników,
nie mieszających się ze sobą w warunkach normalnych. Homogenizację przeprowadza się m.in.
metodą ciśnieniową, sposobem udarowym, działaniem ultradźwięków, poprzez intensywne,
szybkie mieszanie oraz przez zastosowanie środków chemicznych (dyspergatorów lub
emulgatorów)
Przygotowanie próbki do analizy
- usunięcie interferentów,
- ekstrakcja,
- izolacja analitów,
- matryca pierwotna,
- zmiana matrycy: matryca pierwotna matryca wtórna (odbierająca),
- operacje wykonywane :
- in situ,
- w laboratorium
- wzbogacanie analitów
AT…
…;
–
informacje dodatkowe (kto pobrał, opis próbki itd.)
b) średnia- część próbki ogólnej, reprezentująca pod względem właściwości i składu
chemicznego badaną partię produktu, przeznaczoną do badań laboratoryjnych. Powinna być
opakowana i przechowywana w sposób zapewniający jej niezmienność. Ma ona wielkie znaczenie
bo reprezentuje całą partię. Na każdym opakowaniu tej próbki należy zamontować nalepkę…
… oznaczania
chlorowcopochodnych węglowodorów i węglowodorów aromatycznych stosuje się naczynia
szklane, a próby schładza do temperatury 2-5ºC i przechowuje nie dłużej niż 1 tydzień w ciemności.
WWA w wodzie utrzymują stabilność przechowywane w ciemności przez 72 h w szklanym
naczyniu po dodaniu chloroformu w ilości kilku ml na 1 l próbki. Próbki gleby przechowuje się w
ciemności i schłodzone do temperatury…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)