Enzymologia - notatki z wykładu 2

Nasza ocena:

5
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1414
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Enzymologia - notatki z wykładu 2 - strona 1 Enzymologia - notatki z wykładu 2 - strona 2 Enzymologia - notatki z wykładu 2 - strona 3

Fragment notatki:

rzędowość i cząsteczkowość reakcji
ile cząsteczek bierze udział - jedno dwu lub trójcząsteczkowe np. cukier z dwuch takich samych monomerów - dwucząsteczkowa
pierwszeg rzędu szybkość proporcjonalna do stężenia jednego substratu
-d[A]/dt=k[A]
[A] stężeniem molowymA
-d[A]/dt szybkość z jaką obniża się stęzenie substratu
k współczynik proporcjonalność jest stałą szybkośći zwykle /s lub /min
czas połówkowy
log[A0]/[A]=kt/2,0303
gdzie [A0] jest stężeniem A w czasie zero a A jest stężeniem w czsie t czas połowkowy t1/2=0,693/k
połowa substratu przekształcona w produkt
nie zależy od początkowego stężenia substratu
reakcje drugiego rzędu
A+B → P
-d[A]/dt=k[A]*[B]
stała szybkosć 1/M-1 * s-1
t1/2=1/C0k
C0 początkowe stężenie substratu
rekcej pseudopierwszorzędowe
A+B → P
[B] bardzo wysokie a [A] nieskie = rekcja pseudo pierwszego rzędu
rekcej III rzeu szybkość zalezy od trzech [substratów]
zerowego rzędu
nie zależą od stężenia substratu lecz od [katalizatora]
[innych czyników]
np. enzymatyczne
enzymatyczne bez katalizatorów w tysiącach lat
kinetyka rekcji enzymatycznych stosują się ogolne zasady +
nasycenie substratem - zależy od [substratu] podobnie jak w rekcjach katalitycznych
rzędowość rekcji enzymatycznej
przy niskim stężeniu substratu szybkość początkowa proporcjonalna do [substratu] - I rzędu
w miarę wzrostu [substratu] szybkość początkowa wzrasta wolniej -jest nie proporcjonalna do stężenia substratu rzędowosć mieszana
dalej wzrasta - zerowego rzędu
kinetyka
k+1 k+2
E+S ↔ ES ↔ E+P
k-1 k-2
Michaelisa Menten
rozwnięty przez GE BRIGGSA i JBS Haldancea
k+1 k-1
k-1 pomijalna reakcja → k2
Model szybkiej równowagi Henri Michaelis Menten założenie k2 [E] ilość substratu nie ulega istotnej (ze względu na stężenie) zmianie ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz