EGZAMIN ZESTAW 4
1. Magazynowanie skór- W magazynach do przechowywania skór surowych solonych na mokro temp. powinna wynosić 4-20 `C, wilgotność względna powietrza 75- 85%. W pomieszczeniach z urządzeniami chłodzącymi temp 4- 10`C. W pomieszczeniach skór suszonych 28'C, wilgotność mniejsza niż 60-70%. Skóry powinny być ułożone w odrębne strony ze względu na np. przeznaczenie i metody konserwacji.
Przechowywanie skór można podzielić na:
*krótkie (do 1 m-ca)
*średnie (ok. 6 m-cy)
*długie (powyżej 6 m-cy)
2. WEŁNA - to cenny surowiec pochodzenia zwierzęcego, którego pozycja jest mocna pomimo wzrostu produkcji włókien sztucznych i syntetycznych.
Włókno uzyskujemy z okrywy włosowej owiec, lam, wielbłądów, kóz, królików itp.
Cechy włókna: a) karbikowatość b) łuskowatość c) lanolina- dzięki którym nadają się doskonale do wytwarzania wysokiej jakości wyrobów włókienniczych.
Wełna owcza uzyskana przez strzyżenie żywych owiec zwana runem lub strzyżą jest doskonałym surowcem włókienniczym do wyrobu wysokiej jakości tkanin, dzianin, włóknin.
Głównymi producentami wełny są - Australia. Nowa Zelandia, Chiny, Argentyna
Cechy dobrej wełny - bardzo miękka, puszysta, o cienkich włosach, dł. 4-12cm- utrzymuje się z owiec ras merynos.
Właściwości fizyczne- higroskopijność, absorpcja promienie UV, wchłanianie potu dzięki porowatości, zatrzymanie wewnątrz wilgoci, duża wytrzymałość na ścieranie
3. ZANIECZYSZCZENIA FIZYCZNE ŻYWNOSCI:
*ciała obce które znalazły się w gotowych wyrobach w sposób przypadkowy- w procesie technologicznym, pakowanie, transport
*cząstki metali pochodzące z maszyn, urządzeń, pestki z przetworów, kości w wyrobach wędliniarskich, piasek lub kamyczki włókna, fragmenty sierści, słoma w mleku
*radionuklidy- pewne izotopy radioaktywne
*izotopy radioaktywne(radionuklidy) - przystosowanie surowców roślinnych i zwierzęcych pochodzących z terenów skażonych odpadami radioaktywnymi.
Ich obecność w żywności jest wynikiem stosowania surowców roślinnych i zwierzęcych pochodzących z terenów skażonych odpadami radioaktywnymi.
4. HOMOGENIZACJA MLEKA- powoduje rozbicie gronek tłuszczowych i samych kuleczek. W mleku surowym ponad 80% tłuszczu przypada na kuleczki o średnicy 3-7um, podczas gdy homogenizowanym 1-2um, stanowią już 80-85% całego tłuszczu.
5. Ocena jakości mleka w Polsce wg norm- -warunki higieniczne udoju
-skład mleka
-transport
Norma nie dopuszcza do skupu mleka: przed upływem 5 dni od zakończenia leczenia krów antybiotykami, wcześniej niż 6 dni po wycieleniu i później niż 3 tygodnie przed wycieleniem. Zgodnie z podaną normą są dwie klasy jakościowe mleka: I i II klasa
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)