GRUPA 2
1.Związki psychoaktywne- teofilina (herbata), kofeina (ziarna kawy), teina (orzeszki kola, liście herbaty), nikotyna (tytoń)
2. Wstępna kontrola jakości ziarna zbóż obejmuje partie- sprawdzenie ogólnego stanu i jednolitości partii, zapachu, wilgotności, czystości, szkodników
3. Poszerzenie asortymentu warzyw obejmuje- 4. Znak zgodności z polska normą- zastrzeżony znak przyznawany lub stosowany zgodnie z zasadami systemu certyfikacji, wykazuje,że proces lub usługa są zgodne z określoną normą lub innym dokumentem normatywnym.
5. Wypłata rekompensaty za wycofanie z rynku produktów może dotyczyć- tylko tych produktów które odpowiadają obowiązującym standardom jakości handlowej
12.Jakie środki spożywcze o prewencyjnej aktywności uznane zostały- Awokado,owoce cytrusowe,głóg,czosnek,
13.Związki psychoaktywne to- depresanty, stymulanty
14.Surowce oleiste uprawiane w Polsce to- Rzepak,gorczyca czarna,biała,rzodkiew oleista,słonecznik zwyczajny,dynia oleista,lnicznik siewny
15. Do jakich celów słuzy PKTiU- ustalania podatków od towarów i usług, poboru akcyzy i obowiązku oznacznia znakami akcyzy na terytorium RP, opodatkowaniem dochodowym od osób prawnych, podatkiem dochodowym od osób fizycznych oraz zryczałtowanym podatkiem dochodowym w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych
16. Kto ma prawo do wydawania certyfikatu PN- jednostka certyfikująca wyroby na podstawie licencji (umowy) z PKN (polskim komitetem normalizacyjnym)
17. Pojęcie „dobro” w znaczeniu zbliżonym do pojęcia „towar”- dobra komplementarne, substytucyjne, powszechnego użytku, trwałego użytku
18. Podział warzyw wg AVOKA- kapustne(kapusta biała, pekińska), cebulowe (cebula, czosnek), korzeniowe (marchew, pietruszka), liściowe (sałata, roszponka), rzepowate (rzodkiew, rzepa), strączkowe (fasola, groch), dyniowe (ogórek, melon), psiankowate (pomidor, papryka)
19. Zadania PKN- organizowanie prac normalizacyjnych, prowadzenie studiów i prac badawczych w zakresie normalizacji, opracowanie, ustalanie, zatwierdzanie polskich norm
20. System kontroli zewnętrznej- inspekcja sanitarna, weterynaryjna, skupu i przetwórstwa art. Rolnych, ochrony roślin, handlowa
21. Do czego stosuje się HEN- ujednolicenie przepisów technicznych, zniesienie barier technicznych, globalne podejście do oceny zgodności, odpowiedzialność wprowadzającego produktu na rynek
22. Co nie podlega kontroli IJHAR-S- produkty sprzedawane bezpośrednio konsumentom, materiał siewny, produkty wytwarzane na własny użytek
23. Z jakich część roślin przygotowuje się olej- nasiona, owoce, pestki, kiełki roślinne
24. Substancje chemiczne w oleistych- tłuszcz (palmitynowy, stearynowy, arachidowy, oleinowy), bialko, celuluza, olejki eteryczne, węglowodany
(…)
… konsumentom, materiał siewny, produkty wytwarzane na własny użytek
23. Z jakich część roślin przygotowuje się olej- nasiona, owoce, pestki, kiełki roślinne
24. Substancje chemiczne w oleistych- tłuszcz (palmitynowy, stearynowy, arachidowy, oleinowy), bialko, celuluza, olejki eteryczne, węglowodany
25. Pomocą finansową dla przetwórstwa objęte są- pomidory, gruszki, brzoskwinie, cytrusy, suszone sliwki i figi…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)