Egzamin - ekologia, sem V - ekosystem

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 812
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Egzamin - ekologia, sem V - ekosystem - strona 1 Egzamin - ekologia, sem V - ekosystem - strona 2

Fragment notatki:

GRUPA 6
51. Podstawowym warunkiem zachowania ciągłości życia w ekosystemie jest
a) zasób energii w kopalniach,
b)cykliczność dopływu energii,
c) wzrost entropii,
d) gromadzenie i magazynowanie energii,
52. Siecią troficzną nazywamy:
a) szereg powiązanych ze sobą łańcuchów pokarmowych,
b) łańcuchy należące do tego samego poziomu troficznego,
c) łańcuchy leżące na wyższych poziomach troficznych,
d) łańcuchy detrytuowe,
53.Drapieżniki zjadające roślinożerców stanowią poziom troficzny:
a) I
b) III
c) II
d) IV
54. Największą liczbę konsumentów w ekosystemie można wyżywić w przypadku:
a) długich łańcuchów pokarmowych,
b) średnich,
c) krótkich,
d) pośrednich, 55. Szybkość metabolizmu organizmów w miarę zmniejszania się jego masy:
a) zmniejsza się,
b) zwiększa się,
c) pozostaje bez zmian,
d) zmienia się fluktuacyjne, 56. W naszym kraju ekosystemami najbardziej stechnizowanymi są:
a) hyloekosystemy,
b) ekosystemy rzeczne,
c) jeziorne,
d) agro i prataekosystemy,
57. Nisza ekologiczna oznacza:
a) miejsce życia w siedlisku,
b) funkcje organizmu w biocenozie,
c) miejsce i sposób życia,
d) miejsce występowania rzadkich gatunków, 58. Gatunkami ciepłolubnymi są:
a) chwastnica jednostronna, gwiazdnica pospolita,
b) żółtnica drobnokwiatowa, chwastnica jednostronna,
c) włośnica zielona, starzec zwyczajny,
d) gorczyca polna, szczaw polny,
59.Na brak powietrza w glebie wskazują:
a) skrzyp leśny, kurzyślad polny,
b) mięta polna, skrzyp polny,
c) jaskier rozłogowy, czerwiec roczny,
d) owies głuchy, rzodkiew świrzepa,
60. Wskaźnikami zakwaszenia gleby są:
a) groszek bulwiasty, ożędka groniasta,
b) rumian polny, przetacznik lśniący,
c) szczaw polny, sporek polny,
d) czerwic roczny, mak piaskowy,
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz