GRUPA 6
51. Podstawowym warunkiem zachowania ciągłości życia w ekosystemie jest
a) zasób energii w kopalniach,
b)cykliczność dopływu energii,
c) wzrost entropii,
d) gromadzenie i magazynowanie energii,
52. Siecią troficzną nazywamy:
a) szereg powiązanych ze sobą łańcuchów pokarmowych,
b) łańcuchy należące do tego samego poziomu troficznego,
c) łańcuchy leżące na wyższych poziomach troficznych,
d) łańcuchy detrytuowe,
53.Drapieżniki zjadające roślinożerców stanowią poziom troficzny:
a) I
b) III
c) II
d) IV
54. Największą liczbę konsumentów w ekosystemie można wyżywić w przypadku:
a) długich łańcuchów pokarmowych,
b) średnich,
c) krótkich,
d) pośrednich, 55. Szybkość metabolizmu organizmów w miarę zmniejszania się jego masy:
a) zmniejsza się,
b) zwiększa się,
c) pozostaje bez zmian,
d) zmienia się fluktuacyjne, 56. W naszym kraju ekosystemami najbardziej stechnizowanymi są:
a) hyloekosystemy,
b) ekosystemy rzeczne,
c) jeziorne,
d) agro i prataekosystemy,
57. Nisza ekologiczna oznacza:
a) miejsce życia w siedlisku,
b) funkcje organizmu w biocenozie,
c) miejsce i sposób życia,
d) miejsce występowania rzadkich gatunków, 58. Gatunkami ciepłolubnymi są:
a) chwastnica jednostronna, gwiazdnica pospolita,
b) żółtnica drobnokwiatowa, chwastnica jednostronna,
c) włośnica zielona, starzec zwyczajny,
d) gorczyca polna, szczaw polny,
59.Na brak powietrza w glebie wskazują:
a) skrzyp leśny, kurzyślad polny,
b) mięta polna, skrzyp polny,
c) jaskier rozłogowy, czerwiec roczny,
d) owies głuchy, rzodkiew świrzepa,
60. Wskaźnikami zakwaszenia gleby są:
a) groszek bulwiasty, ożędka groniasta,
b) rumian polny, przetacznik lśniący,
c) szczaw polny, sporek polny,
d) czerwic roczny, mak piaskowy,
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)