Definiowanie krytycznych punktów kontroli- projekt

Nasza ocena:

5
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1057
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Definiowanie krytycznych punktów kontroli- projekt - strona 1 Definiowanie krytycznych punktów kontroli- projekt - strona 2 Definiowanie krytycznych punktów kontroli- projekt - strona 3

Fragment notatki:


Zakład Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Projekt nr 5 z przedmiotu
Jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych
Temat projektu: Definiowanie krytycznych punktów kontroli Justyna Stach Data: 05.11.2012r. rok: IV Ocena: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Charakterystyka prowadzonej produkcji Przedmiotem działalności zakładu jest produkcja wyrobów mięsnych oraz ich sprzedaż w oparciu o sieć własnych sklepów, hurtowni i klientów indywidualnych.
Dzięki staraniom oraz ciężkiej pracy został wybudowany i oddany do użytku jeden z najnowocześniejszych w Polsce zakład produkcyjny, zgodny z wszelakimi wymaganiami Unii Europejskiej.
Zakład specjalizuje się w produkcji wyrobów tradycyjnych opartej o stare, sprawdzone receptury.
Wysoki standard jakości produkcji oferowanych wyrobów uzyskuje się dzięki wprowadzeniu systemu bezpieczeństwa żywności HACCP.
Zakład otrzymał certyfikat Unii Europejskiej " Gwarancja Najwyższej Jakości " na cztery produkty firmowe:
Szynka wiejska tradycyjna
Polędwica tradycyjna Wędzonka tradycyjna Kiełbasa swojska Firma posiada sieć sklepów na terenie województwa małopolskiego, wyposażoną w wysokiej jakości urządzenia chłodnicze, nowoczesne systemy kasowe i klimatyzację.
Drzewo decyzyjne Działania zaradcze Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych W przedsiębiorstwie utworzony został zespół, który odpowiedzialny jest za wszystkie działania podejmowane podczas tworzenia, wdrażania i utrzymania systemu. Sporządzony blokowy schemat procesu technologicznego, zawierający wszystkie możliwe zagrożenia biologiczne (bakterie, wirusy, pasożyty), chemiczne (naturalne toksyny, związki chemiczne, pestycydy, metale ciężkie, pozostałości środków myjących) i fizyczne (szkło, metal, elementy opakowań) występujące na poszczególnych jego etapach oraz związane ze stosowanymi surowcami, dodatkami i materiałami - umożliwia to oszacowanie istotnych zagrożeń i podjęcie środków kontrolnych umożliwiających opanowanie zagrożeń istotnych dla bezpieczeństwa żywności.
Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)

(…)

… istotnych zagrożeń i podjęcie środków kontrolnych umożliwiających opanowanie zagrożeń istotnych dla bezpieczeństwa żywności.
Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP) Zespół HACCP identyfikuje tzw. krytyczne punkty kontrolne (CCP), tj. wszystkie miejsca w procesie technologicznym, w których do zagwarantowania bezpieczeństwa żywności jest niezbędne opanowanie (kontrola) występujących tam zagrożeń…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz