To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Czynniki powodujące koagulacje. • Dodatek elektrolitu (najważniejsze)! • Dodatek koloidu o ładunku przeciwnym ( koagulacja wzajemna). • Naświetlenie radiochemiczne (promieniowanie α, β). • Ogrzewanie (np. ścinanie białka). • Działanie mechaniczne )mieszanie. Wstrząsanie). • Dehydratacja lub desolwatacja ( przez dodanie środków odwadniających). • Odparowywanie lub wymrożenie środka dyspergującego. Działanie elektrolitu jest tym silniejsze im większa jest wartościowość jonu o znaku przeciwnym względem ładunku cząstek fazy rozproszonej. Próg koagulacji - minimalna ilość milimoli danego elektrolitu niezbędna do skoagulowania 1 dm3 zolu. Reguła Hardy-Schulza Zdolności koagulacyjne jonów w zależności od ich wartościowości mają się do siebie jak: M+ : M2+ : M3+ = 1 : 50 : 10000 W przypadku koloidów liofilowych dodatek elektrolitu powoduje tzw. wysolenie koloidu, to znaczy nie tylko zobojętnienie, ale też odwodnienie. Do tego celu najlepiej nadają się jony ulegające silnej hydratacji, np. w solach (NH 4)3SO4 , Na2SO4, MgSO4 Szeregi liotropowe Hofmeistera: jony uszeregowane według zdolności do koagulacji: Li+ Na+ K +Rb+ Cs+ Mg +2 Ca+2 Sr +2 Ba+2 SO4 -2 Cl- NO3- ClO3- J- CNS- Wysalanie koloidu liofilowego nie zawsze prowadzi do koagulacji; często w wyniku wysalania powstają agregaty w stanie ciekłym pod postacią kropek o różnej wielkości. Jest to koacerwacja ( bardzo ważny proces produkcji dodatków do żywności). Schemat budowy miceli AgJ, wytrąconego nadmiarem KJ Micela skłąda się z : • Jadra, warstewy adsorpcyjnej, warstwy dyfuzyjnej, Jadro + warstwa adsorpcyjne = granula
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)