Czas passato prossimo - czasowniki nieregularne - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1169
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Czas passato prossimo - czasowniki nieregularne - wykład - strona 1 Czas passato prossimo - czasowniki nieregularne - wykład - strona 2

Fragment notatki:

Czas passato prossimo - czasowniki nieregularne Passato prossimo - verbi irregolari Nie wszystkie czasowniki w języku włoskim tworzą imiesłów w sposób regularny. Część czasowników ma zupełnie inną, nieregularną formę imiesłowu biernego, której należy nauczyć się na pamięć. Oto najważniejsze i najczęściej używane czasowniki wraz z ich nieregularną formą imiesłowu czasu przeszłego. Większość z nich odmienia się z czasownikiem posiłkowym avere. Te, które łączą się z czasownikiem posiłkowym essere, zostały podkreślone. PARTICIPIO PASSATO
accendere
acceso
(włączyć)
aprire
aperto
(otworzyć)
bere
bevuto
(pić)
chiedere
chiesto
(pytać)
chiudere
chiuso
(zamykać)
confondere
confuso
(zmylić, wprowadzić w błąd)
conoscere
conosciuto
(poznać)
coprire
coperto
(przykryć)
correggere
corretto
(poprawić)
correre
corso
(biegać)
crescere
cresciuto
(rosnąć)
cuocere
cotto
(gotować)
decidere
deciso
(zdecydować)
difendere
difeso
(obronić)
dire
detto
(mówić, powiedzieć)
discutere
discusso
(dyskutować)
esprimere
espresso
(wyrazić)
fare
fatto
(robić)
friggere
fritto
(smażyć)
giungere
giunto
(przybyć)
leggere
letto
(czytać)
mettere
messo
(włożyć, położyć)
muovere
mosso
(poruszyć)
nascere
nato
(urodzić się)
nascondere
nascosto
(ukryć)
offrire
offerto
(oferować)
perdere


(…)

… nieregularną, które mogą być używane zamiennie, np.
Ho perso / perduto le chiavi. (Zgubiłem klucze.) Non ho ancora visto / veduto questo film. (Jeszcze nie widziałem tego filmu.)
Niektóre czasowniki łączące się z czasownikiem posiłkowym essere mogą też łączyć się z czasownikiem posiłkowym avere. Wybór czasownika posiłkowego zależy od tego, czy w zdaniu występuje dopełnienie bliższe. Czasownik zmienia…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz