To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Fazy rozkładu substancji organicznej 1) Faza inicjalna – obejmuje procesy hydrolizy i utleniania zachodzące w substancji organicznej bezpośrednio po obumarciu. Największym zmianom ulegają związki aromatyczne i białkowe. Zmiana zabarwienia obumarłych części roślin. 2) Faza mechanicznego rozkładu – rozdrabnianie materi organicznej pod wpływem makro- i mezofauny. Część zmienionej substancji organicznej ulega przemieszczeniu w wymieszaniu ze składnikami masy glebowej. 3) Faza mikrobiologicznego rozkładu – mikroflora i mikrofauna glebowa powoduje przemianę substancji organicznej w związki nieorganiczne (gnicie i butwienie) Makro- i mezofauna glebowa: krety, myszy i inne gryzonie, ślimaki, roztocze, nicienie, skoczogonki, larwy owadów i mrówki Szybkość rozkładu resztek roślinnych zależy od składu chemicznego substancji organicznej. Im większa zawartość ligniny, tym wolniejszy jest proces rozkładu substancji organicznej. Rośliny motylkowe trawy zioła krzewy liściaste drzewa liściaste drzewa iglaste wrzosy Resztki roślinne i zwierzęce niezmumifikowane Mineralizacja humifikacja (całkowity rozpad) (przebudowa i rozpad substancji organicznej oraz synteza produktów rozkładu) gnicie w warunkach butwienie w warunkach swoiste związki beztlenowych tlenowych próchniczne (kwasy CO2, H2O, CH3, NH3, CO2, H2O, NO3-, PO43-, humusowe, huminy) H2S i inne SO42- i inne ¾ do 4/5 substancji organicznej ¼ - 1/5 substancji org. Próchnica jest bezpostaciowym (amorficznym) związkiem organicznym, który tworzy się w wyniku mikrobiologicznego i fizykochemicznego procesu zwanego procesem humifikacji (Musierowicz). Próchnica jest złożoną i dość trwałą mieszaniną brunatnych i ciemnobrunatnych amorficznych substancji koloidalnych powstała w wyniku modyfikacji pierwotnej tkanki roślinnej lub w wyniku syntezy przez różne organizmy glebowe (Buckman) Z chemicznego punktu widzenia próchnicę można określić jako produkt kondensacji polifenoli i aminokwasów powstający w glebie pod wpływem działań mikroorganizmów. Zawartość próchnicy w poziomie A Nazwa gleby Zawartość próchnicy % t/ha Bielicowe 0,6 – 1,8 18 – 54 Płowe 1,2 – 2,3 36 – 69 Brunatne 1,5 – 2,5 45 – 75 Czarnoziemy 2,6 – 4,0 78 – 120 Mady 1,1 – 4,2 33 – 126 Czarne ziemie 1,8 – 5,6 54 – 168 Rędziny 2,0 – 6,0 60 – 180
(…)
…*1,724
Zawartość próchnicy w glebie zależy od:
Sposobu użytkowania gleby (mniejsza w glebach uprawnych niż w glebach darniowych,
uprawie roślin okopowych towarzyszy obniżka zawartości próchnicy)
Jakości i ilości związków organicznych dostarczanych do gleby
Tempa humifikacji związków organicznych w glebie i mineralizacji próchnicy
Właściwości fizycznych, chemicznych i fizykochemicznych gleby
Zawartość N organicznego w glebie
Składu granulometrycznego gleby (mniejsza zawartość w glebach piaszczystych niż w
zwięźlejszych)
Sposoby zwiększania zawartości próchnicy w glebie:
Uprawa wieloletnich roślin motylkowych i traw
Stosowanie nawozów organicznych (obornik, komposty, gnojowica, nawozy zielone, torf)
Dobór roślin dostarczających dużo resztek pozbiorowych (odpowiednie zmianowanie…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)