Budowa, czynniki deneturujące białko - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1008
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Budowa, czynniki deneturujące białko - wykład - strona 1

Fragment notatki:

Czynniki denaturujące białko.
Denaturacja białek polega na nieodwracalnym zniszczeniu w roznym stopniu struktury II III i IV rzędowej, czyli jego natywnej konformacji co powoduje utrate specyficznych biologicznych aktywności białek. Często denaturacji bialka towarzyszy jego wytracenie z roztworu. Nie zawsze jednak wytracenie mowi o denaturacji bo naprzyklad może być tylko wysolone.
Zachodzi pod wpływem czynnikow fizycznych jak i chemicznych.
Czynniki fizyczne:
- wysoka temperatura
- promieniowanie
-ultradzwieki
-silne wstzasy mechaniczne
Czynniki chemiczne:
-mocne kwasy nieorganiczne- spadek pH poniżej pI powoduje cofniecie dysocjacji grupy COOH dlatego eliminowane sa wiazania jonowe w kotnych brała udzial grupa karboksylowa.
- zasady nieorganiczne - niekotre kwasy organiczne
-rozpuszczalniki organiczne( alkohol, aceton)
-kationy metali ciezkich-
-detergenty
W zależności od intensywności dzialania tych czynnikow (czasu dzialania) wartosc zmian denaturacyjnych może być rozna; zniszczenia mogą obejmowac czesc lub calosc odzialywan stabilizujacych konformacje bialka.
Czynnikami denaturacyjnymi uzywanymi w doświadczeniach SA.
+ 8M roztwor mocznika lub 6M rozt chlorowodorku guanidyny—zrywaja one wiazania niekowalencyjne
+siarczan dodecylu sodu SDS niszczacy wszelkie wizania niekowalencyjne.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz