Bioczujniki- czesc urzadzenia pomiarowego składającego się z czesci biologicznej i aparaturowej przetwarzającej sygnal odebrany przez czesc biologiczna. Istota dzialania bioczujnika jest reakcja enzymatyczna, ktorej jeden z produktow oznaczany jest za pomoca elektrody jonoselektywnej Rodzaje bioczujnikow: Immunosensor- detekcja na podstawie interakcji przeciwciało-antygen Sensor tkankowy- zawiera w czesci sensorycznej fragment tkanki Sensor bakteryjny-jako komponent sensoryczny sluza komorki bakteryjne Sensor DNA-detekcja komorkowego DNA Sensor enzymatyczny-W działaniu wykorzystuje katalizę enzymatyczną określonego substratu przez dany enzym. Zastosowania bioczujnikow: - biosensor enzymatyczny- test ciazowy - wykrywanie aminokwasow - oznaczanie prostych związków nieorganicznych Metody unieruchamiania enzymow Unieruchamianie enzymow w warstwie przyelektrodowej czyli immobilizacja. Glownie po to, żeby był dogodny dostep substratu reakcji enzymatycznej do warstwy ktorej znajduje się enzym oraz żeby produkt mogl z duza wydajnością osiągnąć wewnętrzny czujnik. Metody Chemiczne: -reakcja usieciowania- tworzenie wiekszych agregatow - kowalencyjne wiazanie enzymu przez grupy aminowe enzymu do nosnika Fizyczne: - - adsorpcja na nosnikach Inkluzje w zelach lub mikrokapsulkach
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)