Bioczujniki - rodzaje i zastosowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 959
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Bioczujniki - rodzaje i zastosowanie - strona 1

Fragment notatki:


Bioczujniki- czesc urzadzenia pomiarowego składającego się z czesci biologicznej i  aparaturowej przetwarzającej sygnal odebrany przez czesc biologiczna. Istota dzialania  bioczujnika jest reakcja enzymatyczna, ktorej jeden z produktow oznaczany jest za pomoca  elektrody jonoselektywnej Rodzaje bioczujnikow: Immunosensor- detekcja na podstawie interakcji przeciwciało-antygen Sensor tkankowy- zawiera w czesci sensorycznej fragment tkanki Sensor bakteryjny-jako komponent sensoryczny sluza komorki bakteryjne Sensor DNA-detekcja komorkowego DNA Sensor enzymatyczny-W działaniu wykorzystuje katalizę enzymatyczną określonego  substratu przez dany enzym. Zastosowania bioczujnikow: - biosensor enzymatyczny- test ciazowy - wykrywanie aminokwasow - oznaczanie prostych związków nieorganicznych Metody unieruchamiania enzymow Unieruchamianie enzymow w warstwie przyelektrodowej czyli immobilizacja. Glownie po to,  żeby był dogodny dostep substratu reakcji enzymatycznej do warstwy ktorej znajduje się  enzym oraz żeby produkt mogl z duza wydajnością osiągnąć wewnętrzny czujnik. Metody Chemiczne:  -reakcja usieciowania- tworzenie wiekszych agregatow - kowalencyjne wiazanie enzymu przez grupy aminowe enzymu do nosnika Fizyczne: - - adsorpcja na nosnikach Inkluzje w zelach lub mikrokapsulkach ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz