Wykład - podział i nomenklatura enzymów

Nasza ocena:

3
Pobrań: 742
Wyświetleń: 3374
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - podział i nomenklatura enzymów - strona 1

Fragment notatki:

Podział i nomenklatura enzymow
Podstawowa jednostka systematyczna enzymow jest klasa. Wyroznia się 6 klas ze względu na rodzaj katalizowanej reakcji:
Oksydoreduktazy
Transferazy
Hydrolazy
Liazy
Izomerazy
Syntetazy(ligazy)
Oksydoreduktazy- katalizuja rekacje utleniania -redukcji np. dehydrogenaza jabłczanowa
Transferazy-katalizuja przenoszenie grup chemicznych z substratu zwanego dawca/donorem na substrat zwany biorca/akceptorem. Np. aminotransferaza asparaginianowa
Hydrolazy-sa enzymami rozkładającymi wiąznia chemiczne przy udziale czasteczki wody. Najczescie rozkładają wiazania peptydowe, estrowe, amidowe , glikozydowe, bezwodnikowe. Np. glukozo-6-fosfataza
Liazy- katalizuja odszczepienie od substratów określonej grupy (bez udziału wody) z wytworzeniem podwójnego wiązania lub odwrotnie, przyłączające grupy do podwójnych wiązań np. fumaraza
Izomerazy- katalizuja rekacje izomeryzacji np. fosfoheksoizomeraza
Syntetazy(ligazy)- katalizuja reakcje syntezy kosztem energi z ATP np. synteza glutaminy
Kazda z wymienionych klasa dzieli się na podklasy a one na podpodklasy.
Miedzynarodowy kod enzymatyczny. Z powodu niejasności jaki wynikały ze stosowania nazw zwyczajowych enzymow wprowadzono ujednolicony kod opisujacy poszczególne enzymy.
Na kod składaja się dwie Litery EC(enzym code) oraz 4 segmentow cyfr opisujących klasy i podklasy enzymow. Przykladowo EC 3.1 oznacza ze enzym to hydrolaza o nalezaca do podklasy esteraz.
Nazewnictwo
Zwykle nazwy enzymów pochodzą od substratów przetwarzanych w reakcji lub od samej reakcji przez nie obsługiwanych, do których dodaje się przyrostek -aza. Przykładowo celulaza to enzym rozkładający celulozę, a ligaza DNA to enzym ligujący cząsteczki DNA. Często nazwa jest dwuczłonowa, gdzie pierwszy człon określa reakcję, a drugi jej substrat, np. dehydrogenaza alkoholowa. Czasami nazwa enzymu nie pochodzi od reakcji obsługiwanej w warunkach fizjologicznych, in vivo, ale od jego aktywności in vitro. Przykładem jestizomeraza glukozowa, wykazująca in vitro aktywność izomeracji glukozy we fruktozę, ale in vivo będąca izomerazą ksylozową. Także zamiast od nazwy reakcji, enzymy są niekiedy nazywane od ogólnego procesu, jaki przeprowadzają, jak np. gyraza DNA (czyli topoizomeraza II), której nazwa pochodzi od greckiego słowa obracać i przyrostka -aza. Podczas przeprowadzanej reakcji enzym ten rzeczywiście musi obrócić nić DNA. Duża część enzymów jest nazywana zwyczajowo, historycznie, jak np. pepsyna (nazwa pochodząca od greckiego słowa pepsis oznaczającego trawienie) czy papaina (enzym z owocu papai). Nazwy niektórych enzymów powstały także poprzez dodanie przyrostka 

(…)

… zwyczajowo, historycznie, jak np. pepsyna (nazwa pochodząca od greckiego słowa pepsis oznaczającego trawienie) czy papaina (enzym z owocu papai). Nazwy niektórych enzymów powstały także poprzez dodanie przyrostka -zym (tego samego co w słowie enzym) do ogólnej funkcji cząsteczki lub opisu, skrótu opisowego. Przykładami są lizozym (od lizujących właściwości wobec bakterii)

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz