BIAŁKA Wielkocząsteczkowe związki zbudowane wyłącznie lub w dużej mierze z aminokwasów, a które stanowią największą część występujących w żywym organizmie związków organicznych.
Podziały Wewnątrz- i zewnątrz- komórkowe
Ze wzg. na pochodzenie - roślinne, zwierzęce, bakteryjne, wirusowe
Ze wzg. na występowanie w organach - osocza, mięśni, mleka, rybosomalne, komórkowe, mikrosomalne
Ze wzg. na funkcje biologiczne - enzymatyczne, transportowe, zapasowe, receptorowe
Ze wzg. na budowę - proste - tylko z aminokwasów złożone - dodatkowe związki
Ze wzg. na różnicę rozpuszczalności i kształt cząsteczki białka
globularne (kuliste)
fibrylarne (włókienkowe)
BAŁKO
PROSTE ZŁOŻONE
metaloproteiny
FIBRYLARNE GLOBULARNE fosfoproteiny
(skleroproteiny) glikoproteiny
WŁĄŚCIWE POLIPETYDY chromoproteiny
histony (protaminy) lipoproteiny
albuminy
globuliny
Właściwości fizyko-chemiczne białek roztwory mają charakter koloidalny (zole żele)
dyfuzja
brak zdolności do dializ (oddzielanie białka od części nie białkowych)
]dobrze rozpuszczalne w wodzie
ładunek elektryczny (pI)
denaturacja (temperatura, zasady, alkohole, kationy metali ciężkich, mocznik, chlorowodorek guanidyny)
grupa prostetyczna - ścisłe połączenie koenzym - luźne połączenie
Proces wysalania Dodajemy siarczan amonu, który zabiera cząsteczki wody od płaszcza wodnego białka. Powstają agregaty białek, które opadają na dno próbówki.
Dla ponownego rozpuszczenia białka dodajemy niewielką ilość siarczanu
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)