Badanie kinetyki reakcji inwersji sacharozy - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 301
Wyświetleń: 1169
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Badanie kinetyki reakcji inwersji sacharozy - wykład - strona 1 Badanie kinetyki reakcji inwersji sacharozy - wykład - strona 2 Badanie kinetyki reakcji inwersji sacharozy - wykład - strona 3

Fragment notatki:

SPRAWOZDANIE Z CHEMII FIZYCZNEJ/POPRAWA
BADANIE KINETYKI REAKCJI INWERSJI SACHAROZY
Skład zespołu prowadzącego doświadczenie:
ŁUKASZ GUŁAJSKI
RAFAŁ SZCZYPIŃSKI
Ocena z przygotowania
Ocena ze sprawozdania
CEL ĆWICZENIA
Celem ćwiczenia było zbadanie kinetyki reakcji inwersji sacharozy, wyznaczanie stałej szybkości tej reakcji w dwóch temperaturach oraz jej energii aktywacji. WSTĘP TEORETYCZNY
Reakcja inwersji sacharozy zachodzi zgodnie z równaniem:
Pierwszym etapem jest tworzenie się sprotonowanej sacharozy, drugim zaś - jej hydroliza do fruktozy i glukozy. Równowaga pierwszego etapu ustala się szybko, natomiast drugiego ustala się powoli i decyduje o szybkości reakcji.
Stałą szybkości reakcji wyznacza się metodą Guggenheima. Po wykonaniu pomiarów w danej temperaturze określa się czas , w którym reakcja przebiega co najmniej połowicznie. Natomiast stałą szybkości wyznacza się wykorzystując zależność:
ln('kt + const.
Gdzie:
 kąt skręcania płaszczyzny polaryzacji
k - stała szybkości reakcji
t - czas
Pomiary  i ' wykonane zostały w odstępie czasu . Roztwory związków optycznie czynnych (sacharoza, glukoza, fruktoza) posiadają właściwości skręcania płaszczyzny polaryzacji światła. Za pomocą pomiaru kąta skręcania płaszczyzny polaryzacji możliwe jest śledzenie przebiegu zmian stężenia. Sacharoza i powstająca glukoza są optycznie prawoskrętne, natomiast fruktoza w silniejszym stopniu skręca płaszczyznę polaryzacji światła w lewo, dlatego podczas reakcji obserwuje się zmianę kąta skręcania w lewo.
Pomiar kąta skręcania płaszczyzny polaryzacji światła wykonuje się przy pomocy polarymetru. Jeżeli przez roztwór substancji czynnej przechodzi światło spolaryzowane liniowo, to wówczas następuje skręcanie płaszczyzny polaryzacji. Szybkość prawie wszystkich reakcji rośnie ze wzrostem temperatury. Zgodnie z empiryczną regułą van't Hoffa wzrost temperatury zwiększa szybkość reakcji 2-3-krotnie. Ilościowo zależność stałej szybkości od temperatury określa równanie Arrheniusa:
k=Aexp(-EA/RT)
gdzie:
EA- energia aktywacji
A- tzw. czynnik przedwykładniczy
R- stała gazowa
6.Opracowanie wyników
Seria 1
Seria 2
Δ1 = 55 min
Δ2 =12min
t/min


t/min


0


(…)


4,80
0,10
1,547
35
――
――
――――
14
3,80
-0,40
1,435
40
――
――
――――
16
3,00
-1,00
1,386
45
――
――
――――
18
2,20
-1,30
1,252
50
――
――
――――
20
1,60
-1,60
1,163
Stała szybkości reakcji otrzymana metodą regresji liniowej z równania k1/min-1 =
0,00974
k2/min-1 =
0,0570
Przekształcając równanie dla dwóch różnych temperatur T1 i T2 uzyskujemy zależność: , więc dla uzyskanych przez nas wartości otrzymujemy:
Eakt…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz