Zwroty - ćwiczenia

Nasza ocena:

5
Pobrań: 77
Wyświetleń: 2037
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Zwroty - ćwiczenia - strona 1 Zwroty - ćwiczenia - strona 2

Fragment notatki:



W skład notatki wchodzi 45 słówek z języka angielskiego wraz z ich odpowiednikami polskimi. Słówka są z dziedziny hotelarstwa.
                 &    &                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

(…)

… SGL [SINGLE ROOM]
DBL [DOUBLE ROOM]
TWIN ROOM
QUEEN BED/KING BED/HOLLYWOOD BED
FÓYER
CHECK IN TIME
CHECK IN
CHECK OUT
BOOKING
BOOKING FEE
B&B [BED AND BREAKFAST]/ B&B ROOM
BELL-BOY/HALL PORTER
FB [FULL BOARD]
HB [HALF BOARD]
EP [EUROPEAN PLAN] LUB RACK RATE
MAP [MODIFIED AMERICAN BREAKFAST]
AP [AMERICAN PLAN] / FAB [FULL AMERICAN PLAN]
CB [CONTINENTAL BREAKFAST]
AB [AMERICAN BREAKFAST]
OB [ONLY BED]
APART HOTEL
CHECKED BAGGAGE
CARRY-ON BAGGAGE
BUMPING
INVOICE, BILL
EXTRAS
CARD OF RESIDENCE
OK
POTWIERDZONE ZAMÓWIENIE
ROOMING LIST
NO SHOW
MAITRE DE HOTEL
SOMMELIER
ROOM SERVICE
CATERING
CATERING SOCJALNY
CATERING KOMERCYJNY
VOUCHER
PASSANT
ALLOTMENT [CONTINGENT]
CHARTER
FIRST AID BOX
ORGANIZATOR TURYSTYKI (TOUR OPERATOR)
POŚREDNIK TURYSTYCZNY
AGENT
pokój jednoosobowy
pokój dwuosobowy
pokój…
… restauracyjne
podczaszy; kelner od win i napojów
dodatkowa usługa świadczona przez gastronomie hotelową, stanowi uzupełnienie usług restauracji i kawiarni lub koktajli baru. Zadaniem podstawowym jest dostarczenie do pokoju zamówionych
przez gościa posiłków, zakąsek lub napojów przez personel. Działa przeważnie 24h/dobę
sposób przygotowania posiłków (obiadów, dao na ciepło i zimno, napojów) zgodnie z ofertą…
… ze śniadaniem kontynentalnym (gorący napój, masło, marmolada, miód oraz świeże pieczywo)
cena z wkalkulowanym śniadaniem, obejmująca kawę i herbatę, wędliny, jajka, sery, sok, tosty – bufet
tylko łóżko, bez wyżywienia
hotel apartamentowy
bagaż główny
bagaż podręczny
procedura odmowy, rezerwowanego miejsca gościowi w hotelu w przypadku przyjęcia nadmiernej ilości rezerwacji (overbooking)
rachunek
dodatkowe…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz