To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Właściwości fizykochemiczne wody
Charakterystyka
Adhezja Siły powierzchniowego przylegania cząsteczek wody do innych cząstek
Asocjacja Łączenie się cząsteczek wody w zespoły, dzięki elektrostatycznemu przyciąganiu dipoli wodnych
Ciepło topnienia Stopienie 1g lodu w temperaturze 0°C wymaga dostarczenia 80 cal ciepła
Ciepło właściwe Podwyższenie temperatury 1g wody o 1°C wymaga dostarczenia średnio 1cal ciepła
Hydratacja (uwodnienie) Tworzenie wokół jonów płaszcza wodnego wskutek elektrostatycznego przyciągania przez nie dipoli wody
Kohezja Siły spójności (spoistości) cząsteczek wody
Siała dielektryczna Miara zdolności do zobojętniania sił przyciągania pomiędzy ładunkami elektrycznymi
WODA * podstawowy składnik nieorganiczny każdego organizmu i jeden z najbardziej rozpowszechnionych związków w przyrodzie
* stężenie wody w komórkach o normalnej aktywności wynosi średnio 60-70%, ale może zmieniać się np. w zależności od wieku lub stanu aktywności organizmu
* dużo wody zawierają płyny ustrojowe ssaków , w tym człowieka: limfa (95%), osocze krwi (90%)
* zasobne w wodę są soczyste liście i owoce (do 90%)
* najmniej wody zawierają kości (20%), szkliwo zębów i tkanka tłuszczowa (10%), nasiona i zarodniki roślin (10-15%) oraz wtórna ściana komórkowa roślin (10%)
POSTAĆ WODY W ORGANIZMIE * woda związana/strukturalna - pozostaje w ścisłym kontakcie z wielocząsteczkowymi związkami komórkowymi, np. białkami oraz z błonami biologicznymi i ścianami komórek u roślin
- woda oblewa związki lub wchodzi w jeszcze silniejsze oddziaływania chemiczne, stanowiąc składnik budulcowy komórki
* woda wewnątrzkomórkowa/niezwiązana - wypełnia przestrzenie między strukturami komórkowymi
- wraz z wodą związaną stanowi ponad połowę wody znajdującej się w organizmie
(…)
… w czasie jej parowania wydziela się np. w trakcie pocenia, gdy ciało pozbywa się nadmiaru ciepła i ochładza
* jest to jeden z mechanizmów termoregulacji występującej u większości ssaków, porównywanej pod pewnym względem do transpiracji u roślin
* termiczne właściwości wody powodują także nieznaczne modyfikacje termiczne środowiska
* na tym samym obszarze występowania organizmy wodne podlegają znacznie…
… pozbywa się nadmiaru ciepła i ochładza
* jest to jeden z mechanizmów termoregulacji występującej u większości ssaków, porównywanej pod pewnym względem do transpiracji u roślin
* termiczne właściwości wody powodują także nieznaczne modyfikacje termiczne środowiska
* na tym samym obszarze występowania organizmy wodne podlegają znacznie słabszym wahaniom temperatury niż organizmy lądowe
* zwierzęta lądowe…
… (chłonka) i osocze krwi a u roślin roztwór w kanałach tkanek przewodzących
CZĄSTECZKA WODY
* między atomami H i atomem O w wodzie powstają kowalencyjne spolaryzowane wiązania H-O, co jest skutkiem wysokiej elektroujemności atomu O, czyli jego tendencji do przyciągania elektronów (kąt położenia obydwu atomów H w stosunku do O wynosi ~ 105°)
* cząsteczka jest polarna, co m.in. oznacza, że ma budowę…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)