To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Ponieważ ilości ciepła potrzebne do wytworzenia określonego przyrostu temperatury są różne dla różnych ciał, wprowadzono pojęcie pojemności cieplnej K. Jest ona równa stosunkowi ilości ciepła Q, dostarczanej ciału, do przyrostu temperatury ∆T, jaki ona wywoła: K Q T c *m [ J deg = = ∆ ∆ ]
Ciepło właściwe jest pojemnością cieplną odniesioną do jednostki masy substancji i wyraża się wzorem: c Q m T = ∆ Zależy ono od stanu skupienia materii (woda ma większe ciepło właściwe niż lód), od warunków w jakich ogrzewa się dane ciało (mierzenie przy stałym ciśnieniu lub objętości), co ma duże znaczenie w przypadku gazów. Ciepło właściwe mierzy się najczęściej kalorymetrem, w którym do minimum zmniejszono wymianę ciepła naczynia wewnętrznego z otoczeniem. Poza tym w celu zmniejszenia strat przez promieniowanie powierzchnie obu naczyń są niklowane i wypolerowane. Ćwiczenie 1: Wyznaczenie równoważnika wodnego kalorymetru. Michał Ziemba, I rok Radioelektronika Morska strona 2 Równoważnik wodny kalorymetru W jest to taka masa wody, która przy ogrzaniu o 1 stopień pobiera tyle samo ciepła co kalorymetr ogrzany o 1 stopień. Można więc powiedzieć, że pojemność cieplna tej wody jest równa pojemności cieplnej kalorymetru: m *c m *c W = m m *c c [kg] w w k k w k k w = ⇒ = W celu wyznaczenia W, do kalorymetru o masie mk, w którym znajduje się woda o masie m1 i temperaturze T2 wlewa się podgrzaną wodę o masie m2 i temperaturze T2. Ciepło pobrane przez kalorymetr Q1 i oddane przez wodę Q2 są sobie równe: Q m c (T T ) 1 2 w 2 3 = − Q (m c m c )(T T ) 2 1 w k k 3 1 = + − (m c m c )(T T ) = m c (T T )
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)