Wykład - Stan zdrowotny jamy ustnej jako fragment kondycji zdrowotnej człowieka

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 637
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - Stan zdrowotny jamy ustnej jako fragment kondycji zdrowotnej człowieka - strona 1 Wykład - Stan zdrowotny jamy ustnej jako fragment kondycji zdrowotnej człowieka - strona 2 Wykład - Stan zdrowotny jamy ustnej jako fragment kondycji zdrowotnej człowieka - strona 3

Fragment notatki:

Stan zdrowotny jamy ustnej jako fragment kondycji zdrowotnej człowieka
Stan zdrowotny jamy ustnej jako fragment ogólnej kondycji zdrowotnej człowieka w niewielkim stopniu zależy od uwarunkowań osobniczych.
Uwarunkowania osobnicze
15%
System opieki zdrowotnej Stan zdrowia Uwarunkowania środowiska
(system opieki stomatolog.) (stan zdrowia jamy ustnej) - społeczne
15% 35% - polityczne
- ekonomiczne
- naturalne
35%
Styl życia
(styl życia w odniesieniu do narządu żucia ) Racjonalna polityka zdrowotna państw rozwiniętych w zakresie stomatologii
Prywatny (stomatologia naprawcza) DWUSEKTOROWOŚĆ Publiczny (działalność profilaktyczna)
CECHY SYSTEMÓW OPIEKI STOMATOLOGICZNEJ WSPÓŁUCZESTNICZĄCYCH W BADANIACH MIĘDZYNARODOWYCH.
1. Zinstytucjonalizowane, ogólnokrajowe, rządowe programy zdrowotne
- fluorkowanie wody pitnej
- suplementacja związkami fluoru produktów spożywczych
- podawanie (grupowe) metodami egzo - i endogennymi związkami fluoru i preparatów
kariostatycznych
- pełna dostępność past, preparatów i urządzeń do utrzymania higieny jamy ustnej


(…)


- wyniki monitoringu stanu zdrowia jamy ustnej i jego uwarunkowań (alternatywne metody profilaktyki) - zagrożenie środowiska (ujścia rzek) NDS
- wyniki kolejnych badań nad rozwojem psycho - somatycznym dzieci
- obniżenie „kryteriów optymalnych” z 0,8 - 1,2 mgF/L do 0,5 - 0,8 mg (WHO)
- redukcja programów masowych (biernych) na korzyść indywidualnych (behawioralnych)
FLUORKOWANIE PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
Sól kuchenna 250 - 300 mgF/ kg Szwajcaria, Francja, Niemcy
Republika Czeska, Hiszpania,
Węgry, USA, Kolumbia, Jamajka, Costa Rica
Mleko 1,0 - 2,0 mg F/ L Szwajcaria, Bułgaria, Chile,
Nowa Zelandia, Włochy, USA
Cukier (produkty 10 mg Na F/ kg cukru Izrael
zawierające cukier-
cukierki, dżem, soki,
słodzone)
Woda mineralna 1,0 - 1,2 mg F/ L Bułgaria
Pieczywo 1,0 - 1,2 mg F/ L Szwajcaria, Francja
FLUORKOWANIE…
… pitnej
- suplementacja związkami fluoru produktów spożywczych
- podawanie (grupowe) metodami egzo - i endogennymi związkami fluoru i preparatów
kariostatycznych
- pełna dostępność past, preparatów i urządzeń do utrzymania higieny jamy ustnej
BEHAW
- programy edukacyjne (równolegle usługobiorcy i usługodawcy, public dentistry)
- programy motywacyjne (recall system, system ubezpieczeń zdrowotnych, systemy…
… - edukacja poprawnego czyszczenia zębów, profilaktyka
egzogenna
dentysta, ortodonta - okresowe kliniczne badanie, powiadomienie rodziców
pediatra, ortopeda, okulista, psycholog - badania okresowe
public edukator ( absolwent zdrowia publicznego ), pedagog szkolny - edukacja rodziców
nadzór nad realizacją poszczególnych programów
nauczyciel/wychowawca - koordynator programów edukacyjnych w klasach 0 - 3…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz