Wykład - kumaryny

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 819
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - kumaryny - strona 1

Fragment notatki:

KUMARYNY
- grupa organicznych związków chemicznych będących pochodnymi alfa-pironu.
-Są one równocześnie cyklicznymi laktonami kwasu kumarynowego
-Kumaryny występują w przyrodzie jako glikozydy, często jednak pod wpływemenzymów zawartych w suszonych surowcach dochodzi do ich chydrolizy.
-Rozpuszczalność kumaryn w wodzie jest różna, uzależniona od budowy chemicznej, za to ich glikozydy są z reguły dobrze rozpuszczalne w wodzie
-Roztwory kumaryn, z wyjątkiem niepodstawionej kumaryny charakteryzują się zdolnością do fluorescencji. DZIAŁANIE:
- Działanie przeciwzakrzepowe niektórych kumaryn jest związane z blokowaniem w wątrobie syntezy niektórych czynników krzepnięcia krwi (prototrombiny, czynników VII, XI i X), a co za tym idzie upośledzenia tego procesu
- Kumaryny pełnią funkcję tak zwanych antymetabolitów wit. K
-Objaw toksycznego działania kumaryn- skaza krwotoczna
-zmniejszają krzepliwość krwi
-działają rozmiękczająco na skórę (ziele nostrzyka-do stosowania zew)
-moczopędnie i przeciwreumatycznie (kumaryny kory jesionu)
-żółciopędnie (kumaryny ziela bylicy bożego drzewka)
Pirano-kumaryny
-owoc aminka egipskiego
-Rozszerzają naczynia wieńcowe, oskrzeli i nerkowe dzięki czemu stosowane są w dychawicy oskrzelowej, dusznicy bolesnej, kamicy moczowej
-Aminek egipski rośnie w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce jest uprawiany.
Furano-kumaryny
-owoc aminka większego
-Mają właściwości uczulające na światło przez co stosuje się je w chorobach skóry, bielactwie, łuszczycy
KUMARYNY występują w niektórych roślinach, głównie trawach (odpowiadają za przyjemny zapach), a także w cynamonie- w największych ilościach w cynamonie gatunku cassia (Cinnamonum cassia). Jest on tańszy i uznawany za gorszy od cynamonu cejlońskiego (Cinnamonum zeylanicum), w którym znajduje się znacznie mniej kumaryny.
- Zgodnie z unijnym prawem, obowiązującym również w Polsce, w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2mg/kg produktu
-W przypadku cynamonu jako przyprawy nie ma regulacji prawnych odnośnie kumaryny.
- Maksymalna bezpieczna dawka kumaryny, jaką możemy dziennie spożyć, czyli TDI (tolerable daily intake)=0,1 mg na kilogram masy ciała. Osoba ważąca 60kg może bezpiecznie spożyć 6mg kumaryny w ciągu dnia.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz