Zadania z ekstrakcji
W pewnym procesie technologicznym otrzymuje się roztwór octanu etylu i acetonu o zawartości 30% mas. acetonu. W celu rozdzielenia tych składników stosuje się ekstrakcję acetonu za pomocą wody. Równowaga układu octan etylu- aceton- woda w temperaturze 303,15 K dana jest tabelą (składy równowagowe faz w %mas.)
Warstwa wodna (ekstrakt)
Warstwa organiczna (rafinat)
Aceton xBE
Woda xCE
Aceton xBR
Woda xCR
0
94
0
3
3
89
4,5
4
13
78
16,5
7
17
72,5
22
8
21
67
28
11
26,2
58
32,5
18
Określić składy i ilości produktów (rafinatu i ekstraktu) ekstrakcji jednostopniowej, jeżeli do 100 kg surówki doda się 100 kg wody. Ile wynosi minimalna oraz maksymalna ilość wody jaką można użyć do ekstrakcji 100 kg surówki w procesie jednostopniowym ?
100 kg surówki o składzie jak w Zadaniu 1 poddano ekstrakcji dwustopniowej prostej, przy czym do każdego stopnia dodano 50 kg wody. Określić składy i ilości produktów (do tego zadania również będzie potrzebny powyższy trójkąt Gibbsa).
Surówkę będącą mieszaniną acetonu i octanu etylu poddano dwustopniowej w ilości 1000 kg poddano dwustopniowej ekstrakcji przy użyciu wody. Po drugim stopniu ekstrakcji w rafinacie o masie 401,5 kg znajduje się 88,3 kg acetonu. W pierwszym stopniu użyto 1222 kg wody, w drugim stopniu zaś 178 kg. Określ masę i skład rafinatu po pierwszym stopniu oraz skład surówki, wiedząc, że masa ekstraktu po pierwszym stopniu 1728 kg, zaś po drugim stopniu wynosi 270,5 kg.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)