Wpływ pól elektromagnetycznych emitowanych przez telefony komórkowe GSM na człowieka: meta analiza Czym jest promieniowanie? Promieniowaniem nazywamy zjawisko polegające na wysyłaniu i przekazywaniu energii na odległość. Energia ta może być wysyłana w postaci cząstek, światła, ciepła oraz fal elektromagnetycznych. Ten ostatni rodzaj promieniowania jest przedmiotem naszego szczególnego zainteresowania. Organizm człowieka reaguje w bardzo charakterystyczny sposób na negatywne czynniki oddziałujące na niego z zewnątrz. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy czynniki owe wpływają na człowieka w sposób ciągły lub bardzo częsty. Jednym z takich negatywnych wpływów jest szkodliwe dla organizmu promieniowanie elektromagnetyczne. źródłem promieniowania elektromagnetycznego są przeróżne urządzenia coraz powszechniej stosowane w przemyśle i życiu codziennym, a więc: kuchenki mikrofalowe, alarmy mikrofalowe, TELEFONY KOMÓRKOWE, anteny radionadawcze i telewizyjne, radary, systemy radiokomunikacyjne i komunikacji satelitarnej, komputery, telewizory, lodówki, suszarki do włosów, golarki, łóżka wodne. Wpływy zewnętrznego PEM na ludzki organizm i jego komórki zależy głownie od częstotliwości pola, jego wielkości lub natężenia. Przy niskich częstotliwościach PEM przenika przez ciało, natomiast przy częstotliwościach radiowych jest częściowo absorbowane i na niewielką głębokość wnika do ciała. Telefony komórkowe – SĄ ŹRÓDŁEM POLA O WYSOKIEJ CZĘSTOTLIWOŚCI Fale elektromagnetyczne emitowane przez telefony komórkowe należą do mikrofal, gdyż ich częstotliwość mieści się w przedziale 300 MHz - 300 GHZ. Włączony telefon komórkowy, nawet jeśli przez niego nie rozmawiamy, wysyła szkodliwe promieniowanie w obszarze około 1,5 m. Jednym z typowych zagrożeń, o które oskarża się telefony komórkowe jest rak mózgu. Dlatego zwyczaj spania z telefonem przy łóżku jest zdecydowanie szkodliwy. Wśród ludności eksponowanej na działanie pól wysokiej częstotliwości, notowane są objawy , takie jak zaburzenia snu, bezsenność, bóle i zawroty głowy, nudności, brak możliwości skupienia i koncentracji, częściowa utrata pamięci, pogorszenie wzroku, zmiana ciśnienia krwi, migreny, zmęczenie nieadekwatne do wysiłku (objaw często występujący u dzieci i młodzieży), osłabienie, zakłócenia w działaniu rozrusznika serca,
(…)
…
lub słonawej wodzie – w jeziorach,
rzekach jak i w morzu. Najczęściej
hodowane są ryby (karp, pstrąg,
łosoś, tilapia), mięczaki ale też i
rośliny.
Karp (łac. Cyprinus carpio, ang. Carp)
Pstrąg tęczowy
(łac. Oncorhynchus mykiss, ang. Trout)
Łosoś (łac. Salmo salar, ang. Salmon)
Tilapia (łac. Oreochromis niloticus,
ang. Tilapia)
produkt akwakultury - Chiny
Za specyficzną formę akwakultury
można uznać hodowlę
perłopławów zapoczątkowaną w
Japonii w celu uzyskania macicy
perłowej i pereł. Mięczaki te są
sztucznie pobudzane, przez
wprowadzenie ciała obcego między
ich muszlę a płaszcz, w celu
zainicjowania wytwarzania perły.
Roczna produkcja akwakultury wzrosła ponad
trzykrotnie
w odstępie 15 lat, z 16,8 mln ton w 1990 r. do
52,9 milionów ton w 2005 (rys. 1)
Globalny sektor akwakultury jest zdominowany głównie…
… (łac. Oreochromis niloticus,
ang. Tilapia)
produkt akwakultury - Chiny
Za specyficzną formę akwakultury
można uznać hodowlę
perłopławów zapoczątkowaną w
Japonii w celu uzyskania macicy
perłowej i pereł. Mięczaki te są
sztucznie pobudzane, przez
wprowadzenie ciała obcego między
ich muszlę a płaszcz, w celu
zainicjowania wytwarzania perły.
Roczna produkcja akwakultury wzrosła ponad
trzykrotnie…
…
zagrożenie dla ludzi mających
kontakt z zanieczyszczoną wodą
lub spożywających ryby z
hodowli
Dodatkowy problem to
zanieczyszczenie wód. Przy
intensywnej produkcji organizmów
wodnych wytwarzane są duże ilości
związków azotu, które w sprzyjających
warunkach powodują tzw. zakwit wody
(w przypadku zakwitu sinic – toksyczny,
groźny dla ryb oraz ludzi).
Oprócz czynników chorobotwórczych, ścieków i
wydalin ryby…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)