wpływ czynników żywieniowych na metabolizm tkanki kostnej - omówienie, sem I-IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1057
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
wpływ czynników żywieniowych na metabolizm tkanki kostnej  - omówienie, sem I-IV - strona 1 wpływ czynników żywieniowych na metabolizm tkanki kostnej  - omówienie, sem I-IV - strona 2

Fragment notatki:

Wpływ czynników żywieniowych na metabolizm tkanki kostnej (bioaktywne składniki siary i mleka, karnityna, WNKT, Wit.B, Mn, Zn, Cu, F, Ca, P).
Mleko:
Produkty mleczne zawierają wapń, który jest niezbędny do budowy tkanki kostnej.
Laktoferyna:
Ma anaboliczny wpływ na tkanke kostną. In vitro działa inhibicyjnie na osteoklastogenezę oraz stymuluje tworzenie nowej tkanki kostnej
In vivo stwierdzono natomiast, że pobudza proliferację oraz różnicowanie osteoblasy i chondroblasty
Białka serwatkowe:
Zwiększają wchłanianie wapnia
Hamują resorpcję kości
Cynk (Zn):
Cynk wchodzi w skład dwóch enzymów biorących udział w metabolizmie tkanki kostnej: anhydrazy węglanowej i fosfatazy zasadowej
Anhydraza węglanowa uczestniczy w obniżaniu pH mikrośrodowiska dla resorbcji fofataza zasadowa - enzym markerowy aktywności osteoblastów
Cynk jest inhibitorem TrACP, jest to enzym markerowy aktywności osteoklastów, jeden z najważniejszych enzymów biorących udział w resorbcji tkanki kostnej Kranityna:
Stymuluje:
Proliferacje i aktywność osteoblastów
Wbudowywanie proliny do łańcucha aminokwasowego prokolagenu
Ekspresję kolagenu typu I, sialoprotein i osteopontyny Magnez:
Uczestniczy w stabilizacji kryształków hydroksyapatytowych
uczestniczy w metabolizmie witaminy D3, konkretnie w powstawaniu podwójnie hyroksylowanyh metabolitów witaminy D3 miedź
Bierze udział w syntezie kolagenu
Kolagen syntetyzowany jest w osteoblastach w dwóch etapach:
Etap syntezy wewnątrzkomórkowej
Etap syntezy zewnątrzkomórkowej - występuje wówczas tzw. sieciowanie kolagenu polegające na wytworzeniu wiązań kowalencyjnych wewnątrz - i międzycząsteczkowych pomiędzy poszczególnymi cząsteczkami kolagenu
i w ten sposób tworzone są włókna kolagenowe. Enzymem który uczestniczy w sieciowaniu kolagenu ( a to jak jest sieciowany kolagen wpływa na wytrzymałość kanki kostnej) jest oksydaza lizylowa. W jej skład wchodzi Cu i witamina B6. W warunkach niedoboru miedzi lub witaminy B6 jet zmniejszona aktywność oksydazy lizylowej. Zmniejszone w konsekwencji sieciowanie kolagenu i skutkiem tego jest zmniejszona wytrzymałość tkanki kostnej
witamina C:
Uczestniczy w hydroksylacji metabolitów witaminy D3
uczestniczy w hydroksylacji proliny i lizyny
Wpływa na proliferację osteoblastów
Wykazuje efekt antyapoptyczny w stosunku do osteoblastów czyli powoduje

(…)

… ich aktywności metabolicznej
wykazuje efekt antyapoptotyczny w stosunku do osteoblastów czyli przedłużają ich
ich żywotność Stymuluje apoptozę osteoklastów, skracając czas ich życia
witamina K uczestniczy karboksylacji osteokalcyny. Karboksylacja następuje przy udziale kwasu γ-glutaminowego, wówczas to uzyskuje się karboksylowaną osteokalcynę, posiada ona zdolność wiązania jonów wapnia. Rola tego białka…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz