To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Wp ływ czynników środowiskowych na bakterie Terminologia Sterylizacja -jałowienie (zj. tac. sterilis -jałowy) Proces usuwania lub zabijania wszystkich form drobnoustrojów. Przedmiot sterylny - pozbawiony żywych form drobnoustrojów (musi być zatem odizolowany od otoczenia, w celu uniemożliwienia dostępu mikroorganizmów) Dezynfekcja (zj. łac. dis-od, inficio-zakażenie) Niszczenie drobnoustrojów (chorobotwórczych) głównie przy zastosowaniu środków chemicznych. Historycznie, celem było przerwanie drogi szerzenia się zarazków ze źródła zakażenia na zdrowe organizmy. Zabieg dezynfekcji, w odróżnieniu od sterylizacji, nie zapewnia całkowitego wyjałowienia środowiska. Każda sterylizacja jest równocześnie dezynfekcją, ale nie odwrotnie. Biologia środowiska i ekologia Pasteryzacja - częściowa sterylizacja Niszczenie tylko wegetatywnych form w temperaturze 65 hiper-termofile od 80 do 100 Psychrofile - organizmy zdolne do wzrostu w temperaturze 0°C. Szczególna struktura błony cytoplazmatycznej umożliwiająca transport pokarmu w niskiej temperaturze (nienasycone kw. tj. utrzymujące ją w stanie półpłynnym w niskich temperaturach) - względne występują w wodzie i w gruntach, w produktach spożywczych przechowywanych niskich temperaturach, - bezwzględne w rejonach polarnych (glon Chlamydomonas nivalis). Zamrożenie powoduje zahamowanie wzrostu (najlepszy sposób przechowywania mikroorganizmów). Mezofile Saprofityczne i chorobotwórcze bakterie ludzi i zwierząt stałocieplnych
(…)
… cytoplazmatyczna stabilna w wysokich temperaturach (zawiera nasycone kw. tłuszczowe).
Występują tylko w określonych środowiskach: w gruntach poddanych silnemu działaniu światła słonecznego,
w kompostach nagrzewających się do temp. 60-65°C oraz w obszarach wulkanicznych, gorących źródłach
(98° na Islandii).
Temperatura wyższa od maksymalnej powoduje śmierć komórek (denaturacja białek)
W celu określenia wrażliwości…
… białek)
W celu określenia wrażliwości organizmu na działanie podwyższonej temperatury wyznacza się czas
śmierci cieplnej (czas w którym, w danej temperaturze, zostaną zabite wszystkie komórki).
Zależy od:
- liczby komórek,
- typu podłoża,
- stanu fizjologicznego komórek,
-odczynu,
- stężenia substancji org. (cukrów, białek, tłuszczy)
Sterylizacja cieplna
Niszczy komórki wegetatywne i przetrwalniki…
… komórkowych)
- w atmosferze nasyconej pary wodnej przy nadciśnieniu 1 atm. (121°C), (autoklaw) w
okresie 15 min do 20 min.
- w atmosferze pary wodnej w temp. 100°C przez 30 min,
przez 3 kolejne dni (w międzyczasie kiełkowanie przetrwalników do form wegetatywnych)
„Suche QOrąco" (utlenienie struktur komórkowych)
- suche gorące powietrze o temp. 160 °C przez 2 h (lub dla materiałów opornych na
temperaturę 180…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)