Word off mouth-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 490
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Word off mouth-opracowanie - strona 1 Word off mouth-opracowanie - strona 2

Fragment notatki:

WORD-OF-MOUTH
Marketing szeptany towarzyszy nam od początków cywilizacji.
2005 - powstało WOMMA!!! (światowa organizacja WoM)
WoM:
- sposób nieformalnej komunikacji
- umiejętne i przemyślane zarządzanie tą komunikacją
- wykorzystanie już istniejących relacji ludzkich
- opiera się na osobistym poleceniu
Everett Rogers - twórca teorii empirycznej „liderzy opinii” (trendseterzy najważniejsi)
Efekt Hawthorne - jeśli ktoś jest traktowany wyjątkowo to pracuje wydajniej
Wiarygodność WoM:
Marketing szeptany:
- zalety
brak cenzury
wiarygodność przekazu
zbliżenie do klienta (personalizacja kampanii)
dwustronna komunikacja (konsument firma)
- zagrożenia
granice etyczne
kontrola nad przepływem informacji
Podstawowe cechy, bo produkt się przez WoM sprzedał:
- produkt musi być obiektywnie dobry
- stopnień konwersacyjności
- rzeczy skomplikowane
- absorbujące uwagę
- nowość
- rzeczy, które świadczą o nas
KONSUMENT + FACHOWIEC + PRODUCENT = PROSUMENT
Amplifying internetowy \
Gossip propaganda o tych nie mam nic, więc zakładam, że nie musimy znać
Custom Publishing /
Dekalog zasad komunikacji w social media:
- po 2-3h po kryzysie nie ma śladu - tylko tyle czasu na reakcję
- kryzysem trzeba zajmować się 24h na dobę
- zarówno obraz jak i słowo przemawiające w social media
- potrzebni są specjaliści, którzy się tym zajmą; w firmach potrzebne są sztaby ds. kryzysowych
- treści zamieszczają nie tylko firmy, ale też indywidualne osoby
- bardziej trzeba słuchać niż mówić
- gasimy pożar tam, gdzie powstał - nie rozlewamy kryzysów na wszystkie media
- trzeba mówić z pozycji zaangażowania a nie dominacji
- co mogę zaoferować w zamian?
5 „BEZ”:
- bez-zwłocznie
- bez-pośrednio
- bez-cenzury
- bez-kłamstwa
- bez-dominacji
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz