To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Wolny rynek a kontrola cen. Cena maksymalna i cena minimalna. Cena rynkowa (cena wolna) - cena ukształtowana w wyniku swobodnej gry sił rynkowych. Ceny regulowane - w niektórych sytuacjach państwo decyduje się na bezpośrednią ingerencję w mechanizm cenowy. Państwo może też oddziaływać na ceny pośrednio , poprzez wpływ na popyt, lub podaż. Niektóre ceny mogą być ustalany w sposób sztywny (np. ceny energii elektrycznej w Polsce). Cena maksymalna - to taki poziom ceny ustanowiony przez państwo, powyżej którego dane dobro nie może być sprzedawane, jest ustalana na poziomie niższym od ceny równowagi. Cel ochrona nabywców, gdy cena rynkowa jakiegoś dobra absolutnie niezbędnego jest wysoka (np. czynsze w mieszkaniach komunalnych, cena chleba po wojnie lub kataklizmie) Skutek utrzymuje się niedobór, występuje konieczność racjonowania (przydziały, kartki), niebezpieczeństwo korupcji i spekulacji, konieczność dalszej interwencji państwa (np. budowa mieszkań komunalnych) Wykres ceny maksymalnej: Cena minimalna - to taki poziom ceny ustanowionej przez państwo, poniżej której dane dobro niemoce być sprzedawane, jest wyższa od ceny równowagi rynkowej. Cel ochrona producentów, stosuje się ją wtedy, gdy cena rynkowa spadła do niskiego poziomu, niegwarantującego opłacalności produkcji, a ewentualne bankructwo producentów może być groźne dla gospodarki (np. produkcja zboża, mięsa, cukru - w okresach dużego nieurodzaju) Płaca minimalna - ochrona pracowników wykonujących najprostsze zajęcia. Skutek nierównowaga na rynku, nadwyżka ilości oferowanej, państwo zwykle zobowiązuje się skupić te nadwyżki, zmagazynować i zdecydować o ich przeznaczeniu. Takie działanie niestety ciągnie za sobą ogromne koszty! Wykres ceny minimalnej: Czasem państwo racjonuje produkcję (np. produkcja cukru) - jest to skomplikowane przedsięwzięcie.
Utrzymywana sztucznie wysoka cena sprzyja wzrostowi produkcji problem nadwyżek pogłębia się! Uzasadnienie stosowania cen minimalnych Stosowanie przejściowe w okresach wyjątkowego urodzaju, gdy moce produkcyjne w rolnictwie są optymalne zapobiega wycofywaniu się rolników z produkcji (utrzymywanie niezbędnych mocy produkcyjnych), co mogłoby grozić niedoborem żywności w okresie nieurodzaju. Przykład wprowadzenia cen minimalnych: Normy zapasów wieprzowiny w latach 90-tych w Polsce wynosiły 40 tysięcy ton. Przy władzy były wówczas partie o orientacji rolniczej, wprowadziły ceny skupu na poziomach 4,70zł i 3,60zł a wystarczająca była już cena 3,30zł. Państwo musiało skupić od rolników duże ilości mięsa, co w konsekwencji kosztowało 1,5 mld zł. Mięsa nie udało się sprzedać ani wykorzystać i w końcu zostało podarowane ubogim. Mięso zostało obrobione przez firmy Morliny i Sokołów.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)