Wolny rynek a kontrola cen

Nasza ocena:

3
Pobrań: 91
Wyświetleń: 903
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wolny rynek a kontrola cen - strona 1 Wolny rynek a kontrola cen - strona 2

Fragment notatki:

Wolny rynek a kontrola cen. Cena maksymalna i cena minimalna. Cena rynkowa (cena wolna) - cena ukształtowana w wyniku swobodnej gry sił rynkowych. Ceny regulowane - w niektórych sytuacjach państwo decyduje się na bezpośrednią ingerencję w mechanizm cenowy. Państwo może też oddziaływać na ceny pośrednio , poprzez wpływ na popyt, lub podaż. Niektóre ceny mogą być ustalany w sposób sztywny (np. ceny energii elektrycznej w Polsce). Cena maksymalna - to taki poziom ceny ustanowiony przez państwo, powyżej którego dane dobro nie może być sprzedawane, jest ustalana na poziomie niższym od ceny równowagi. Cel  ochrona nabywców, gdy cena rynkowa jakiegoś dobra absolutnie niezbędnego jest wysoka (np. czynsze w mieszkaniach komunalnych, cena chleba po wojnie lub kataklizmie) Skutek  utrzymuje się niedobór, występuje konieczność racjonowania (przydziały, kartki), niebezpieczeństwo korupcji i spekulacji, konieczność dalszej interwencji państwa (np. budowa mieszkań komunalnych) Wykres ceny maksymalnej: Cena minimalna - to taki poziom ceny ustanowionej przez państwo, poniżej której dane dobro niemoce być sprzedawane, jest wyższa od ceny równowagi rynkowej. Cel  ochrona producentów, stosuje się ją wtedy, gdy cena rynkowa spadła do niskiego poziomu, niegwarantującego opłacalności produkcji, a ewentualne bankructwo producentów może być groźne dla gospodarki (np. produkcja zboża, mięsa, cukru - w okresach dużego nieurodzaju) Płaca minimalna - ochrona pracowników wykonujących najprostsze zajęcia. Skutek  nierównowaga na rynku, nadwyżka ilości oferowanej, państwo zwykle zobowiązuje się skupić te nadwyżki, zmagazynować i zdecydować o ich przeznaczeniu. Takie działanie niestety ciągnie za sobą ogromne koszty! Wykres ceny minimalnej: Czasem państwo racjonuje produkcję (np. produkcja cukru) - jest to skomplikowane przedsięwzięcie.
Utrzymywana sztucznie wysoka cena sprzyja wzrostowi produkcji  problem nadwyżek pogłębia się! Uzasadnienie stosowania cen minimalnych  Stosowanie przejściowe w okresach wyjątkowego urodzaju, gdy moce produkcyjne w rolnictwie są optymalne zapobiega wycofywaniu się rolników z produkcji (utrzymywanie niezbędnych mocy produkcyjnych), co mogłoby grozić niedoborem żywności w okresie nieurodzaju. Przykład wprowadzenia cen minimalnych: Normy zapasów wieprzowiny w latach 90-tych w Polsce wynosiły 40 tysięcy ton. Przy władzy były wówczas partie o orientacji rolniczej, wprowadziły ceny skupu na poziomach 4,70zł i 3,60zł a wystarczająca była już cena 3,30zł. Państwo musiało skupić od rolników duże ilości mięsa, co w konsekwencji kosztowało 1,5 mld zł. Mięsa nie udało się sprzedać ani wykorzystać i w końcu zostało podarowane ubogim. Mięso zostało obrobione przez firmy Morliny i Sokołów.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz