WODA I J E J JAKO C W YCIU CZŁOWIEKA Ś Ż Woda jest zasadniczym składnikem naszej planety. Bez niej życie i gospodarka człowieka nie mogła by istniec. Woda zajmuje 71% powierzchni Ziemi, zaś organizmy żywe w swojej budowie posiadają 60-90% tego składnika. To najbardziej rozpowszechniona substancja w przyrodzie. Mimo to, w wielu miejscach na Ziemi zasoby wody są bardzo ograniczone i zagrożone. Wskutek dynamicznego wzrostu zużycia wody przez człowieka oraz stale zwiększającego się zanieczyszczenia źródeł poboru wody słodkiej, a w szczególności rzek, stale pogarsza się sytuacja wodna w wielu częściach świata. Woda, której używamy . woda słodka, tj. częścią wód podziemnych, wody jeziorne i rzeczne, stanowi tylko małą częśc, około 0,6% ogólnej ilości wody na świecie, a w dodatku jej zasoby są rozmieszczone bardzo nierównomiernie. W krajach rozwijających się przynajmniej 1/5 mieszkańców miast i 3/4 ludności wiejskiej nie ma dostępu do w miarę dobrej jakości wody pitnej. W dniu dzisiejszym zanieczyszczenie zasobów wody słodkiej stwarza coraz większe zagrożenie dla ludzkiego dobrobytu i zdrowia. Jak wiemy woda ma wiele zastosowań w życiu człowieka oprócz wody pitnej, w domach używana jest do celów sanitarnych i bytowych, w rolnictwie do nawadniania pól, w zakładach przemysłowych wykożystywana jest w różnorakich procesach oraz jest nośnikiem ciepła. Woda j est niezbędna w podtrzymywaniu wszystkich procesów biologicznych w organizmie człowieka i pełni następujące funkcje: • jest podstawą płynów ustrojowych, • rozpuszcza pokarm i odpowiada za jego transport, • wspomaga wchłanianie pożywienia z jelit i odżywianie komórek, • usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, • bierze udział w reakcjach biochemicznych, • reguluje temperaturę, • zwilża błony śluzowe, stawy i gałkę oczną. Organizm ludzki może przeżyc bez jedzenia okolo miesiaca, zaś bez wody kilka dni. Odwodnienie organizmu w 3% powoduje uczucie zmęczenia, bóle głowy, wywołuje zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu, natomiast utrata wody w 20% jest już śmiertelna. Dlatego też woda jest tak ważna i trzeba pamiętać o uzupełnianiu jej strat, które powstają w trakcie oddychania, przy wydalaniu moczu, ponadto tracimy ją razem z potem przez skórę. Taka utrata wody jest naturalna i zapewnia oczyszczanie organizmu z toksyn. Należy jednak pamiętać, aby bilans wodny był zrównoważony, a więc, żebyśmy dostarczali do organizmu tyle wody ile jej wydalamy. Dla dorosłego człowieka bilans ten
(…)
… elementów środowiska.
Oceny ogólnej jakości wód powierzchniowych dokonuje się na podstawie wartości 52
wskaźników fizyko-chemicznych i biologicznych. Przypisanie klasy czystości wody odbywa
się na podstawie pomiarów wykonywanych 1 raz w miesiącu. Woda należy do danej klasy,
jeśli odpowiednia ilość próbek (np. dla wód wodociągowych - 95%) nie przekracza
granicznych wartości 52 wskaźników.
Woda pitna w Polsce pochodzi w 68,5% z wód podziemnych i i w 31,5% z ujęć
powierzchniowych. Wyróżnia się 5 klas czystości wód:
I - wody bardzo dobrej jakości, dla których wartości poszczególnych wskaźników jakości
kształtowane są tylko poprzez naturalne procesy zachodzące w warstwie wodonośnej
II - wody dobrej jakości, dla których wartości wskaźników jakości wody nie wskazują na
źródło antropogeniczne,
III - wody…
…
powierzchniowych. Wyróżnia się 5 klas czystości wód:
I - wody bardzo dobrej jakości, dla których wartości poszczególnych wskaźników jakości
kształtowane są tylko poprzez naturalne procesy zachodzące w warstwie wodonośnej
II - wody dobrej jakości, dla których wartości wskaźników jakości wody nie wskazują na
źródło antropogeniczne,
III - wody zadowalającej jakości, wartości wskaźników jakości wody są podwyższone…
… człowieka bilans ten
wynosi 2,5 - 3 litrów dziennie, a u dziecka natomiast 1,5 - 2,5 litrów. Warto również
pamiętać o tym, że woda to źródło składników mineralnych, które warunkują prawidłowy
rozwój i funkcjonowanie organizmu.
W cyklu hydologicznym wody w przyrodzie woda paruję z gleby i wody, występuje
również transpiracja. Woda trafia do atmosfery gdzie tworzą się chmury, woda powraca na
Ziemię w postaci…
… (klasa II i III czystości wód), wymagająca
typowego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania
wstępnego, koagulacji, flokulacji, dekantacji, filtracji, dezynfekcji (chlorowania
końcowego),
· kategoria A3 — woda słabej jakości (odpowiada jej klasa IV czystości wód),
wymagająca wysokosprawnego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w
szczególności utleniania, koagulacji, flokulacji…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)