Witamina A

Nasza ocena:

3
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1407
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Witamina A - strona 1 Witamina A - strona 2 Witamina A - strona 3

Fragment notatki:

Witamina A Najbogatsze w witaminę A są tran rybi, wątroba, żółtka jaj, śmietana i masło. W roślinach prowitaminy - żółte barwniki karotenowe - najważniejszy jest b -karoten (trwały związek, który ulega rozpadowi dopiero po długotrwałym ogrzewaniu i odwodnieniu). Ogólnie karoteny są wrażliwe na utlenianie, światło i ogrzewanie. W karoten bogate są rośliny zielone, szczególnie młode, z wiekiem zawartość karotenu spada. Bardzo dobrym źródłem karotenu jest marchew pastewna żółta 160 mg/ kg świeżej masy (kiszonka z lucerny, koniczyny tylko 70 mg/kg świeżej masy). Witamina A - bezbarwna rozpuszczalna w tłuszczach. Formy A1 (tkanki ryb morskich i ssaków), forma A2 (tkanki ryb słodkowodnych). Wchłanianie: w przewodzie pokarmowym szybsze niż karotenu (potrzebne w odpowiedniej ilości kwasy żółciowe). Tłuszcze pokarmowe, a szczególnie nienasycone kwasy tłuszczowe przyśpieszają wchłanianie witaminy A i karotenu, kwasy nasycone hamują. Po wchłonięciu do krwi transportowana jest z białkami do wątroby (90 %). Obniżony poziom białka we krwi (choroby nerek), marskość wątroby - względny niedobór . Jest on także wynikiem diety ubogiej w tłuszcze, niedomogi tarczycy i cukrzycy. Niedobór witaminy A może być wynikiem nieodpowiedniej ilości w pokarmie lub obniżonej absorpcji z przewodu pokarmowego. Nadmiar witaminy nie wydziela się z moczem (zatrucie). Krowa pokrywa zapotrzebowanie na witaminę A przede wszystkim z b -karotenu (z paszy). Z 1 mg b -karotenu około 400 j.m. witaminy A. Przemiany b -karotenu w witaminę A w błonie śluzowej jelita cienkiego (u przeżuwaczy mniej efektywne niż u zwierząt monogastrycznych). Niedobory witaminy A mogą powodować podatność krów na infekcje i zaburzenia w rozrodzie. Niedobory witaminy A w okresie późnej ciąży powodują poronienia, zatrzymanie łożyska oraz mniejszą masę urodzeniową cieląt. b -karoten znajduje się w ciałku żółtym, jego dodatek poprawia wskaźniki rozrodu krów, a także zwiększa płodność, skraca okres międzyciążowy, poprawia wskaźnik skuteczności pierwszego unasiennienia oraz zmniejsza częstość występowania cyst jajnikowych. Obecnie b -karoten nie traktuje się jedynie jako prekursora witaminy A. Krowy zasuszone oraz krowy o wydajności mleka poniżej 20 kg powinny pobierać dziennie 100-200 mg b -karotenu, krowy produkujące powyżej 20 kg/dzień 300 mg β-karotenu. Dla krów o dziennej wydajności mleka powyżej 40 kg zaleca się spożycie 600 mg β-karotenu. Ze względu na dużą zmienność zawartości b -karotenu w paszach oraz straty tych składników podczas suszenia czy zakiszania zielonek w żywieniu krów zaleca się stosowanie dodatków witaminy A i b -karotenu. Pierwotny niedobór witaminy A u bydła, gdy krowy nie wychodzą na pastwisko, występuje susza lub żywione są paszami niedoborowymi takimi jak wysłodki, koncentraty, słabej jakości siano (u bydła opasowego).

(…)

omdlenie i konwulsje),
zaburzenia we wzroście kości
atrofia komórek nabłonka jelit i błony śluzowej żołądka oraz układu oddechowego (objawy biegunki, nieżyty)
zaburzenia w rozwoju płodu,
zaburzenia w mechanizmach odpornościowych,
zmiany w obrębie skóry i jej wytworów (sucha i ciemno zabarwiona skóra, mała ilość potu, zaburzenie funkcji gruczołów łzowych, słaby rozwój rogu racicznego i kopytowego…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz