Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - strona 145

Alergeny roślinne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Zbigniew Marzec
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1267

Alergeny roślinne dla wielu gatunków wspólnym panalergenem jest profilina, stąd reakcje krzyżowe na pyłki wielu roślin, w których występuje (trawy, brzozy, bylice, marchew, pomidory, ziemniaki, pietruszka, liczne owoce i lateks), białko PR - wspóln...

Podstawy zarządzania

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Bogusław Nierenberg
  • Podstawy zarządzania
Pobrań: 896
Wyświetleń: 854

Podstawy zarządzania wykłady Zapotrzebowanie na naukę zwaną zarządzaniem pojawiło się wtedy, gdy metodami ekstensywnymi nie dało się zwiększyć produkcji Adam Smith „Niewidzialna ręka synku” (XVIII w), człowiek z chciwości robi coś dobrego dla innych John Maynard Keynes (1883 - 1946) „kapitalizm t...

Ustawa laicka z 1905 roku dla Francji

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr Niewęgłowska
  • Dzieje kultury nowożytnej
Pobrań: 21
Wyświetleń: 826

Ustawa laicka z 1905 roku dla Francji- Ustawa przewidująca rygorystyczny rozdział Kościoła od państwa została uchwalona 9 grudnia 1905 r. Przedstawił ją w parlamencie francuskim Justin Louis Émile Combes[1] w listopadzie 1904 r. Początkowo projekt zakładał poddanie Kościoła pod kontrolę państwa, ale...

Zmiany punktu równowagi

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr inż. Ryszard Kowalski
  • Mikroekonomia
Pobrań: 70
Wyświetleń: 756

Notatka porusza między innymi zagadnienia takie jak: Spadek dochodów, wzrost ceny dobra komplementarnego lub spadek ceny dobra substytucyjnego obniża popyt na dane dobro przy stałej jego cenie, co odzwierciedla przesuwająca się w lewo ...

Międzynarodowy podział pracy

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr Kawa
  • Integracja gospodarcza
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1057

Notatka porusza między innymi zagadnienia akie jak: Podział pracy, sposób organizacji procesów produkcyjnych w społeczeństwie, polegający na wyodrębnieniu się grup ludzi zajmujących się wytwarzaniem określonych produktów (społeczny podział pracy), lub wykonujących określone czynności przy wytwarza...

Mięso, drób, ryby - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Zbigniew Marzec
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 7
Wyświetleń: 693

Mięso, drób, ryby Produkty te nie zawierają węglowodanów, a dostarczają dużych ilości białka. Niektóre produkty mogą dostarczać również tłuszczu i cholesterolu. Zaleca się mięsa chude, np. indyk, kurczak (bez skóry),

Choroby macicy - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej
Pobrań: 7
Wyświetleń: 560

Zapalenie błony śluzowej trzonu macicy (endometritis) i mięśnia macicy (myometritis): czynnik etiologiczny: ziarniaki, pałeczki okrężnicy,

Cele wsparcia żywieniowego - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Dietetyka pediatryczna
Pobrań: 0
Wyświetleń: 336

Cele wsparcia żywieniowego Utrzymanie masy ciała Zwiększenie syntezy białka Poprawa funkcjonowania układu immunologicznego Pszyspieszenie zdrowienia Skrócenie czasu hospitalizacji Redukcja śmiertelności Rola dietetyka Praca z innymi pracownikami służby zdrowia celem wsparcia, utrzymania, odn...

Czucie głębokie - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Fizjologia
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1736

Czucie głębokie - Wpływa na napięcie mięśniowe i reguluje akty motoryczne, - Nie odbieramy go w sposób świadomy. Receptory czucia głębokiego: - Zakończenia pierścieniowo-spiralne i spiralne (kwiatowate) włókienek nerwowo-mięśniowych, któ...