To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
1. UKŁAD POKARMOWY: A. Proc. wchłaniania w j. grubym Ważna rola w proc wchłaniania wody i elektrolitów ↔ gosp. wodno-elektrolitowa organizmu Resorpcja wody dzięki szczelności i dużej różnicy pot. elektrycznego w nabłonku Resorpcja Na+ wbrew gradientowi stęż. - wzrost ciśn. osmotycznego w enterocytach - wchłanianie H2O Bakteryjna fermentacja resztek pokarmów - ważna szczeg. u roślinożerców ( powstają LKT) Synteza : biotyna, kw. foliowy, wit. B12 i K, kw. nikotynowy B. Motoryka j. grubego: Wchł. zwrotne wody wchł. elektrolitów, wit., aminokw. form. kału miejsce wyst. drobnustr. prod. witaminy J. grube wydziela śluz Skurcze: odcinkowe, perystaltyczne, propulsywne (powst. w dowolnym m. i rochodzą się w oba kierunki), masowe (odbyw. się kilka razy dziennie) gastryna, cholecystokinina, st. emocjonalne, nerwy autonom. zmieniają aktyw. motoryczną jelita morfina wzmaga skurcze i wchł. wody - zaparcia C. Cykle czepcowo – żwaczowe: Potrzebne do procesów fermentacji – rozdrobnienie i mieszanie pokarmu Żwacz: mieszanie połykanego pok. ze śliną i płynem żwaczowym - utrzymanie wzgl. stałego środow. dla mikroorganizmów, udział w ruchu odbijania gazów, ułatw. wchłaniania LKT Ruchy czepca: odruch odłykania , regul. napływu pokarmu do ksiąg Cykl : 2-faz. skurczu czepca, nachodzi nań skurcz mieszania w żw. ( worek grzbiet. żw. w. brzuszny żw.) Zwierzęta dobrze najedzone : po s. mieszającym s. odbijania (usuwanie gazów ferment.) Wszyst. typy skurczów żw. u bydła skł. się z cykli 3-skurczowych . D. Rola bakteri i pierwot. w treści przedżołądków: Zapobieganie rozwojowi barkteri chorobotwórczych (konkurencja o jedzenie) Wytwarzanie bakterioncytów – toksyny dla b. chorobotw., stymul. wytwarzania naturalnych Ab Zawkaszanie środowiska przez prod. fermentacji ( LTK, kw. mlekowy) Trawienie w żołąd. tylko za pom. enzymów z paszy – t. autolityczne – oraz za pom. enz. bakt. i pierwot. Żwacz – kadź fermentacyjna ~ ok. 200 rodz. bakteri i 20 typów pierwotniaków Bakterie : beztlenowe, wzgl. beztlenowe; pierwotniaki ; beztlenowe grzyby E. Trawienie białek w przedżołądkach: procesy rozkładu i syntezy białek dzięki bakteriom i pierwotniakom zdolność bakt. do enzymat. rozkł. białka pokarm. i syntezy białka bakt. z aminokw. i niebiałkowyh zw. azotowych pierwot. zjadają bakt. - źródło białka dla zwierząt ok 1-2 kg/dz. (nawet do 100% dawki dziennej dla przeżuw.)
(…)
….)
w proc. traw. białek zachodza r. proteolityczne, dezaminacji, dekarboksylacji
dezaminacja->powst. ketokwas->cykl przem. cukrowych->LTK; przy niskim pH~5,5 dezaminacja nie zachodzi>powst. trujących amin
dezaminacja->gr. aminowa->amoniak <synteza białka, mocznika w wątrobie->cz. dostaje się do slinianek>
bakt. zwacza mają ureazę-> rozkład mocznik do amoniaku i CO2
Aktywność wydzielnicza przewodu…
…. wody jest mniejsze niż po pobudz.
nerwów przywspółczulnych.
Żołądek –f. głowowa, kontrolowana aktywnością nerw. błędnych, których włókna nerwowe eferentne uwalniają
na zakończeniach acetyloch. kom. endokrynne żołądka do wydz. gastryny. Po dotarciu pokarmu do żołądka
rozpoczyna się faza żołądkowa, której oddziaływanie jest sumą pobudzeń fiz., chem. i dla peptydów żołądkowojelit.). Fazą jelitowa…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)