Termo-kondycjonowanie osadu Jest to ogrzanie osadu w czasie od 0,5 do 1,0 godziny w temperaturze 120-150 stopni, przy ci śnieniu 0,5 do 2,0 MPa. W tym czasie następuje denaturacja białek oraz zmiana ich struktury. Jest to rodzaj szybkowaru. Wynikiem tego jest znaczne zmniejszenie oporu w łaściwego i łatwe odwadnianie osadu. Jest to też nie chemiczna metoda poprawiania „odwadnialności” osadu. Proces ten stosuje się g łównie dla osadów surowych i zapewnia pełną dezynfekcję osadu. Ma ona jednak wady: wysokie obci ążenie ekonomicznie, duża ilość substancji organicznych w cieczy nadosadowej, znaczna uci ążliwość zapachowa, zapewnienie ci ągłego dopływu osadu, konieczność częstego czyszczenia układu. Wady termo kondycjonowania oraz wysokie koszty eksploatacji powoduj ą, że proces ten rzadko jest zalecany do stosowania w ma łych i średnich oczyszczalniach ścieków.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)