Teoria wyboru konsumenta-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 133
Wyświetleń: 854
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Teoria wyboru konsumenta-opracowanie - strona 1 Teoria wyboru konsumenta-opracowanie - strona 2 Teoria wyboru konsumenta-opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

Teoria wyboru konsumenta
Pojęcia:
teoria dochodu absolutnego - (J.M. Keynes) konsumpcja jest rosnącą funkcją bieżącego dochodu
teoria dochodu relatywnego - (J. Duesenberry) konsumpcja jest determinowana przez naśladowanie grupy odniesienia
teoria dochodu permanentnego - (M. Friedman) konsumpcję określa oczekiwany, zagregowany poziom dochodów uzyskiwanych w ciągu całego cyklu życia
skłonność do konsumpcji - udział wydatków na konsumpcję w dochodzie; maleje wraz ze wzrostem dochodu
krańcowa skłonność do konsumpcji - stosunek przyrostu wydatków na konsumpcję do przyrostu dochodów; również maleje wraz ze wzrostem dochodu
płynność - łatwość zamiany składnika majątkowego na pieniądze
preferencja płynności - skłonność do utrzymywania części aktywów w formie płynnej
prawo Engla - wraz ze wzrostem dochodów maleje udział wydatków na żywność w całości dochodów
pierwsze prawo Gossena = prawo malejącej użyteczności krańcowej - intensywność potrzeb maleje w miarę ich zaspokajania; dlatego przyrost zadowolenia spowodowany zwiększeniem konsumpcji danego dobra o jednostkę zmniejsza się drugie prawo Gossena - konsument dokonuje takich wyborów, aby użyteczności krańcowe nabywanych dóbr były proporcjonalne do ich cen
zasada malejącej krańcowej stopy substytucji - z im większej ilości jednego dobra konsument zrezygnuje, tym większej ilości drugiego dobra potrzeba, aby zaakceptował daną kombinację; stąd wynika wypukłość krzywej obojętności w stosunku do początku układu współrzędnych
punkt równowagi konsumenta - konsument wybiera taki punkt na ścieżce cen, który jest jednocześnie położony na najwyższej dostępnej mu krzywej obojętności
Zagadnienia:
historyczna ewolucja potrzeb - od podstawowych (biologicznych) do wyższego rzędu
źródła finansowania konsumpcji - dochody bieżące, oszczędności, środki zewnętrzne np. kredyt, niekiedy środki publiczne (np. ochrona zdrowia)
ekonomiczny cel gospodarstwa domowego - optymalizacja spożycia, co skłania do maksymalizacji dochodów przy uwzględnieniu wartości czasu wolnego. Warunkiem realizacji tego celu jest swoboda wyboru: wykształcenia, rodzaju i miejsca pracy, struktury konsumpcji
pozadochodowe determinanty skłonności do konsumpcji - subiektywne (np. tworzenie rezerw na nieprzewidziane okoliczności, chęć pozostawienia spadku, skąpstwo) i obiektywne (demograficzne i społeczno-kulturowe)


(…)

… A. Marshalla)
ścieżka cen = linia ograniczenia budżetowego = linia budżetu; zmiany jej położenia wynikają ze zmiany dochodów lub zmiany cen jednego z kupowanych dóbr
determinanty podaży pracy konsumenta - czynniki dochodowe (wysokość płacy, podatki, konieczność spłaty kredytu, stopy oprocentowania kredytów, polityka socjalna) i pozadochodowe (demograficzne i społeczno-kulturowe). Wysokie płace przyciągają do pracy, ale mogą także wpływać na rezygnację z niej np. żona nie musi uzupełniać budżetu domowego, większa waga przywiązywana do czasu wolnego. Wysokie stawki płac mogą skłaniać konsumentów do wydłużania czasu pracy kosztem czasu wolnego (dodatni efekt substytucyjny) i jednocześnie mogą skłaniać do rezygnacji z części czasu pracy na rzecz czasu wolnego (ujemny efekt dochodowy). Przy niższych płacach efekt substytucyjny przeważa nad dochodowym tzn. czas wolny jest dobrem mniej poszukiwanym niż dochody z pracy, które umożliwiają wzrost konsumpcji dóbr. Przy wyższych dochodach wzrasta zapotrzebowanie na wypoczynek, który jest dobrem wyższego rzędu; w rezultacie spada podaż pracy pojedynczego konsumenta.
optymalizacja konsumpcji w czasie - wybór między konsumpcją bieżącą i przyszłą; zależy od stopy…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz