To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Temperatura Temperatura to wielkość fizyczna określająca poziom energii cieplnej zgromadzonej przez ciało. Jeżeli układ ciał pozostaje w stanie równowagi termicznej, to temperatury wszystkich tworzących go ciał są sobie równe. Określenie temperatury można przeprowadzić tylko w sposób pośredni, na podstawie analizy tych właściwości określonych ciał, które wykazują zależność od temperatury. Ciała takie nazywane są substancjami termodynamicznymi, a skala temperatur utworzona na podstawie obserwacji ich zachowań nazywa skalą empiryczną. Podstawowymi skalami temperatur są: • bezwzględna skala termodynamiczna zwana skalą Kelvina (1854 r.), w której za zero przyjęto temperaturę zera bezwzględnego , czyli taką, przy której ustaje wszelki ruch cząsteczek. Za jednostkę temperatury – Kelwin ( K ) – uznano 1 K = 1/273,16 temperatury potrójnego punktu wody. Jednostka ta obowiązuje w układzie SI; • międzynarodowa skala stustopniowa zwana skalą Celsjusza (t°C) (1712 r.), w której podstawowymi wzorcowymi punktami skal jest temperatura topnienia lodu, określona umownie zerem, oraz temperatura wrzenia wody, określona jako 100. Jedna setna tego zakresu jest jednostką temperatury o nazwie stopień Celsjusza ( ° C) . Jednostka ta nie należy do układu SI, ale jest umieszczona w zbiorze jednostek legalnych, można ją zatem powszechnie stosować. Ponadto istnieją także: • skala Fahrenheita (t °F) (1708 r.) – stosowana jeszcze w krajach anglosaskich. W skali tej przyjęto trzy punkty odniesienia: temperaturę mieszaniny chłodzącej z lodu i salmiaku, temperatura krzepnięcia wody i temperaturę ciała ludzkiego (°F); • skala Reaumura (t °R) (1730) – używana dawniej, o tych samych punktach wzorcowych co skala Celsjusza, ale osiemdziesięciostopniowa (°R). Związki przeliczeniowe między skalami określają następujące relacje (TK oznacza temperaturę wyrażoną w kelwinach):
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)