Technika bezpłomieniowa Atomizer elektrotermiczny - elementem na którym dozowane jest próbka jest rurka grafitowa ogrzewana elektrycznie (w piecu MAssmanna). Piec działa według określonego programu czasowego i temperaturowego.
Program czasowo - temperaturowy oznaczania składa się z następujących etapów:
suszenie (105 -115 stopni)
Mineralizacja (ok. 400 - 1200 stopni)
chłodzenie (alternatywnie)
Atomizacja (ok. 2100 - 2900)
czyszczenie
chłodzenie
Sygnał analityczny otrzymuje się w postaci piku, którego wysokość( powierzchnia pod pikiem) jest proporcjonalna do ilości pierwiastka w próbce.
Zalety techniki bezpłomieniowej:
- czulsza o 1-2 rzędy od techniki płomieniowej - próbkę można analizować bez dodatkowego zatężenia - próby płynne lub mineralizatory produktów spożywczych można analizować bezpośrednio.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)