Świnie

Nasza ocena:

4
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1505
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Świnie - strona 1

Fragment notatki:


Zalety świń jako zwierząt gospodarskich- wszystkożerność- łatwe przystosowanie do różnorodnego środow- wcześnie dojrzewanie( 1- wsze potomstwo w 1 roku) - krótka ciąża( 114 dni) -wysoka płodność (ok. 11 prosiąt w miocie) -krótki czas międzymiotu ( ok. 180 dni). Dojrzałość płciowa lochy 8-10 m-cy, knur ok. 6 m-cy. Systematyka gatunkowa: rząd- parzystokopytne, podrząd- , rodzina- świniowate, podrodzina- świnie właściwe, rodzaj- dzik, gatunek- świnia domowa. Typy użytkowe świn: smalcowy - wolno rosną, wcześnie dojrzewają, wybitne zdolności opasowe, zwolniona przemiana materii, powoduję że nawet przy niezbyt intensywnym żywieniu łatwo się zapasają, odkładają głównie tłuszcz, mała biała angielska, wietnamska. tłuszczowo mięsny- szybkie tempo wzrostu, wcześnie dojrzewają, wałeczkowata budowa, tułów szeroki i głęboki, tusze mięsne uzyskujemy tylko od zwierząt ubijanych bardzo wcześnie przy 80kg, lochy rodzą 8-10 prosiąt, srednia masa dorosłego osobnika 150- 200 kg.rasa puławska, średnia biała angielska. słoninowy - wolno rośnie, pożno dojrzewa( 4-5 lat), prymitywne, słabe umięśnienie, często wcięty zad, słaba szynka, głowa średniej wielkości, odporna na warun. środo. wysoka zdrowotnością, wytwarzają duże ilości słoniny i sadła, lochy rodzą ok 10 prosiąt w miocie, masa doros. os. Zależnie od rasy 30-200kg. mięsny- szybko rosną, póżno dojrzewają, b. dobre umięśnienie, tułów wydłużony, kończyny śr. dl, głowa mała, ryj prosty, mięsność 55-60%, 10-14 prosiąt, najbardziej rozpowszechnione rasy na świecie, wbp, pbz, diurok, pietrein, hampshire. Stadia użytkowości rzeźnej- podswinka - okres od odsadzenia do uzyskania ok 80kg, jeżeli zwierze byłoby ubite w tym czasie to uzyskalibyśmy tuszę o mięsie soczystym, zawieraj. dużo wody a mało tłuszczu. mięsne-( 80-120), osiągany jest tzw punkt mięsny, zależnie od rasy jest on osiągany przy masie 80-110 i przyrostach 700-800g, po osiągnięciu mięsności zaczyna się otłuszczać, im większa mięsnośc tym wyższa cena, co oznacza że tucz pow. pkt. mięsności jest nieopłacalny. tłuszczowo- mięsne- 120-170kg, mięso z takich tusz jest poprzerastane tkanką tłuszcz, tusza zwiera dużo słoniny i sadła, mięso najsmaczniejsze. mięsno -sloninowe- 170-250kg, mięso twarde i łykowate. słoninowe- pow. 250 kg, nie rosną już kości i tk. mięsniowa, świnia się otłuszcza, słonina i sadło sa najlepszej jakości. Objawy rui : niepokój, brak apetytu, podniesione ciepło ciała, obrzmienie warg sromowych, wypływ śluzu z pochwy, obskakiwanie innych zwierząt, trwa ok 3 dni. Objawy porodu : obwiśnięcie brzucha, wyciek sluzu, częste oddawanie moczu, pokładanie się, czasem bud. gniazda. poj. się siary w wymieniu, poród trwa 4-5 h. Rasy: mateczne ( b. dobre wyniki użytkowości rozplodwoej, tucznej i rzeźnej), wielka biała polska(wbp), polska biała zwisłoucha( pbz). ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz